Aceste declaratii au fost facute, miercuri, de Henry Kissinger, fost secretar de stat in timpul administratiei Nixon, care a subliniat ca procesul defectuos de comunicare intre Washington si Beijing reprezenta un obstacol major in pregatirea vizitei istorice in China a presedintelui american, in 1971.

Kissinger, pe atunci consilier pe probleme de securitate nationala, a profitat de criza dintre Uniunea Sovietica si China, cauzata de ciocnirile dintre trupele sovietice si cele chineze de pe riul Ussuri, pentru a demara procesul de revitalizare a relatiilor cu regimul comunist de la Beijing. "Dar identificarea unui canal de comunicare cu China s-a dovedit mult mai dificil decit ne imaginasem", a declarat Kissinger.

"Prima data am folosit un interlocutor comunist, Romania, dar chinezii nu aveau incredere in romani", a adaugat el. Beijing, la rindul sau, a incercat sa trimita semnale catre Washington prin intermediul scriitorului si jurnalistului american Edgar Snow, un apropiat al liderului chinez, dar administratia americana l-a ignorat, considerindu-l un militant de stinga. Desi unii oficiali de la Casa Alba l-au avertizat pe Nixon ca relansarea relatiilor cu China ar putea contribui la declansarea unui razboi sovieto-chinez, administratia americana a ales Pakistanul drept canalul eficient de comunicare cu regimul lui Mao Zedong. "Dupa acest moment, am inceput sa pregatim vizita", a precizat Kissinger.