Ministerul Finantelor Publice (MFP) a aprobat prospectele de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discount si ale obligatiunilor de tip benchmark aferente lunii februarie, in suma de 1,1 miliarde de lei, destinate refinantarii datoriei publice.

Finantele au programat pentru 1 februarie o licitatie cu obligatiuni de stat in suma de 1 miliard de lei si o emisiune de certificate de trezorerie, in data de 12 februarie, cu o valoare de 100 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al MFP.

Obligatiunile au scadenta in octombrie 2010, iar valoarea unui cupon este de 10.000 de lei. Dobanda aferenta se va plati anual, la data de 25 octombrie, incepand cu acest an.

Maturitatea certificatelor de trezorerie este de sase luni, iar valoarea nominala a unui titlu a fost fixata la 10.000 lei.

Pentru primul trimestru al acestui an, Ministerul Finantelor a anuntat un volum indicativ al emisiunilor de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat de tip benchmark in suma de 5,7 miliarde de lei.

Primele trei licitatii, in valoare cumulata de 3,5 miliarde de lei, au fost realizate in 8 ianuarie si 15 ianuarie, urmatoarele licitatii de titluri de stat urmand sa aiba loc la 1 martie si 12 martie.

Finantele au atras in data de 8 ianuarie doua miliarde de lei in depozite la o luna, cu un randament de 6,04% pe an, si 500 de milioane de lei in depozite la sase luni, cu un randament mediu calculat de 6,28% pe an.

In 15 ianuarie, MFP a vandut certificate de trezorerie cu discount la termen de sase luni in valoare de un miliard de lei, cu un randament de 5,81% pe an.

Pentru acest an, Ministerul Finantelor a anuntat un plafon de opt miliarde de lei (aproximativ 2,3 miliarde de euro) pentru imprumuturile de pe piata interna si posibilitatea revenirii pe pietele internationale de capital, cu emisiuni de titluri de circa 500 milioane de euro.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.