Presedintele Romaniei, Traian Basescu va lua maine, pentru prima data de la aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, cuvantul in fata legislativului comunitar. Seful statului se afla intr-o vizita de doua zile, 30-31 ianuarie, la Bruxelles in cadrul careia se va intalni cu presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering si cu cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. D iscursul lui Traian Basescu deschide de fapt lucrarile actualei sesiuni PE. Lucrarile sesiunii vor dura doua zile si vor fi incheiate cu discursul presedintelui bulgar, Gheorghi Parvanov.

Azi, in cadrul PE are loc Conferinta Presedintilor (sefii grupurilor politice din PE), care se reuneste pentru a definitiva listele pentru conducerea comisiilor parlamentare, urmand ca alegerile pentru posturile de presedinti si vicepresedinti ai celor 20 de comisii si doua subcomisii sa se desfasoare miercuri si joi. Negocierile premergatoare nominalizarii candidatilor nu au fost deloc usoare.

Astfel, in cadrul Partidului Popular European, datorita neintelegerilor aparute intre delegatiile nationale, a fost nevoie sa se aplice sistemul reprezentarii proportionale, fapt care a facut ca germanul Elmar Brok, sa piarda presedintia Comisiei pentru Afaceri Externe in favoarea polonezului Jacek Saryusz-Wolski. Schimbarile climaterice si consecintele lor, pedeapsa cu moartea, statutul intreprinderilor mici si mijlocii, combaterea obezitatii sau discriminarea la adresa femeilor se vor afla si ele pe agenda PE.

De asemenea, deputatii europeni vor adresa in plen intrebari reprezentantilor Consiliului European si ai Comisiei Europene referitor la transferul dosarelor cu numele pasagerilor companiilor aeriene si furnizarea de catre sistemul bancar SWIFT a datelor personale catre autoritatile americane, ambele forme de transfer de date fiind considerate de Statele Unite deosebit de importante in contracararea actelor teroriste. Joi, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la infiintarea EURATOM, Comunitatea Europeana a Energiei Atomice, in plenul PE eurodeputatii vor analiza impreuna cu reprezentantii industriei nucleare si ai societatii civile situatia sigurantei nucleare in Europa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.