Procedura de suspendare a presedintelui a intrat in faza negocierilor dintre partide. Cheia reusitei e la PNL, care asteapta sa vada documentul incriminator compus de PSD.

PSD va discuta astazi, in sedinta conducerii partidului, o prima forma a documentului prin carese va cere in Parlament suspendarea lui Basescu. Potrivit senatorului Serban Nicolae, unul dintre autori, el va contine "o colectie" de declarat ii publice ale presedintelui, considerate de PSD a fi anticonstitutionale. Saptamina va fi una a negocierilor pentru votul din Parlament. PC si PNL asteapta documentul, dar liberalii au o mare problema. Daca decid sa sprijine demersul PSD, risca ruperea Aliantei si iesirea PD de la guvernare.

PSD va discuta astazi, in sedinta conducerii partidului, o prima forma a documentului prin care se va cere in Parlament suspendarea lui Basescu. Documentul nu este finalizat, insa, potrivit declaratiilor senatorului Serban Nicolae, unul dintre autori, el va contine "o colectie" de declaratii publice ale presedintelui Traian Basescu, considerate de PSD ca fiind anticonstitutionale.

Principala teza a documentului elaborat de PSD este aceea ca "presedintele Basescu reprezinta o amenintare la adresa ordinii constitutionale" si ca, "prin comportamentul sau, pune in pericol autoritatea institutiilor constitutionale". Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu, documentul va fi depus miercuri la Birourile Permanente ale Parlamentului.

Liberalii si-au luat timp de gindire

Prin vocea lui Varujan Vosganian, purtatorul lor de cuvint, liberalii au marit ieri suspansul cu privire la soarta demersului opozitiei. Ei au declarat ca nu s-ar situa de aceeasi parte cu social democratii, dar ar vrea totusi sa vada documentul acestora inainte de a se hotari. "Din punct de vedere politic, nu ne putem situa de partea PSD pe acest demers. Trebuie insa sa vedem documentul PSD, sa ne arate daca este argumentat", a declarat Vosganian. "Miine si poimiine vom avea intilniri ca sa clarificam pozitia noastra", a intarit el. Totusi, Vosganian i-a atras atentia presedintelui Traian Basescu ca simpla intentie a partidelor de a-l suspenda contine niste avertismente pentru el.

PD riposteaza

Simbata, intr-o emisiune la Realitatea TV, liderul PD, Emil Boc, spunea ca daca PNL sustine in orice forma suspendarea presedintelui, "Alianta nu se mai justifica". "Orice actiune a PNL-ului de sustinere a suspendarii presedintelui ar rupe definitiv alianta dintre PNL si PD. In acel moment, Alianta chiar nu se mai justifica si nu mai are nici un rost si chiar raminerea la guvernare este foarte problematica", sustinea Boc. La rindul sau, vicepresedintele PD Cezar Preda ii acuza ieri pe liberali ca prin acest santaj vor sa-si negocieze o pozitie cit mai buna pe eventualele liste comune ale Aliantei pentru Parlamentul European. "Ceea ce face PNL este un santaj direct asupra Partidului Democrat, de fapt isi negociaza prin acest santaj - asupra demersului de suspendare a presedintelui Romaniei - locuri nemeritate pe listele europarlamentare", a atacat Preda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.