Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, a declarat Radio MIX ca este momentul ca intreaga arhiva Dunarea sa fie desecretizata: "dupa parerea mea, la 15 ani se poate, pentru ca nu mai sint spioni in activitate. Si daca sint, ii gasim in lumea afacerilor, si daca domnul basescu este chiar foarte curajos, ar trebui sa treaca si la desecretizarea arhivei operative Dunarea". Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii "Romania la raport", realizata de Carol Sebastian la Radio MIX.
Constantinescu a facut citeva precizari si in ceea ce priveste momentul in care a demarat procesul momentul in care a procesul de desecretizare a acestei arhive: "Arhiva a fost desecretizata in ultimul an al mandatului meu […] a fost desecretizata arhiva comerciala Dunarea si nu cea operativa. Acum trebuie sa ni se spuna daca se face un pas in plus si se poate desecretiza si cea operativa. El adauga ca a hotarit descretizarea arhivei "tocmai pentru a se afla cum au fost folositi banii lui Ceausescu, si nu pentru acuzatii asupra unor persoane".Constantinescu spune ca la scurt timp dupa predarea mandatului cercetarile au fost blocate: "Au fost numiti doi procurori care au inceput sa ancheteze. Si au lucrat la rechizitoriu impreuna cu cei de la serviciul de informatii externe pina in ziua in care am predat mandatul de presedinte. In citeva zile dupa ce am predat mandatul de presedinte cei doi procurori au fost lasat in nelucrare", si, "in 2003 […], la propunerea Presedintelui Iliescu, dosarul a fost resecretizat, dupa care procuratura a inchis dosarul pentru ca nu putea sa opereze cu date secrete. Domnul Presedinte Iliescu cred ca ar trebui sa raspunda de ce a resecretizat arhiva Dunarea".Emil Constantinescu a mai acuzat pozitia presei in acea perioada, in particular a Antenei 1, precum si lipsa de atitudine a elitei intelectuale fata de atacurile la care a fost supus. Aici puteti asculta fragmente din declaratiile lui Emil Constantinescu, iar intreaga emisiune poate fi ascultata pe www.infomix.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.