Presedintele Romaniei, Traian Basescu, dispune de imunitate si nu ar putea fi cercetat vreodata de DNA - asa cum isi doreste PSD - pentru presupuse infractiuni de coruptie.

Conform Constitutiei, el nu ar putea fi pus sub acuzare decat pentru inalta tradare cu acordul a doua treimi din Parlament, dar, pe de alta parte, premierul ar putea fi cercetat penal, chiar in doua moduri, ambele prevazute de legea raspunderii ministeriale. Fiind ales prin sufragiu universal, Traian Basescu nu poate fi demis de Parlament, ci in urma deciziei masei de electori, prin referendum, dupa consultarea prealabila a Curtii Constitutionale.

Pe de alta parte, Calin Popescu Tariceanu poate fi tras la raspundere penala, conform procedurilor stabilite de legea raspunderii ministeriale si demisia este cea de-a doua varianta la care poate apela primul ministru si oricare dintre cele doua situatii conduc automat la dizolvarea Guvernului. In consecinta, PSD doreste modificarea legii referendumului.

PSD-ul, varf de lance

Mircea Geoana, liderul PSD, a anuntat, ieri ca la nivelul formatiunii s-a constituit grupul care redacteaza acuzatiile la adresa lui Traian Basescu care urmeaza sa fie adresat Curtii Constitutionale pentru suspendarea sefului statului. Geoana a anuntat ca grupul care va lucra la acuzatiile pe care PSD le va prezenta Curtii Constitutionale la adresa lui Traian Basescu va fi format din Victor Ponta, Antonie Iorgovan, Valer Dorneanu, Serban Nicolae si alti membrii din conducerea partidului.

Social-democratii au decis sambata, in sedinta extraordinara a Comitetului executiv national, calendarul actiunilor constitutionale de suspendare procedurala a presedintelui Romaniei, demersul urmand a fi sincronizat cu "o actiune politica impotriva guvernului". In mod concret, social-democratii intentioneaza sa modifice Legea referendumului, care se afla in prezent la Parlament, fiind retrimisa de presedintele Romaniei, dupa ce se vor consulta pe aceasta tema cu ‘partidele parlamentare interesate", a declarat intr-o conferinta de presa presedintele PSD, Mircea Geoana. Ceea ce PSD doreste sa modifice este majoritatea prin care un referendum este declarat valabil.

Liderul PSD a mentionat ca mai exista in tara in jur de 12-13 milioane de romani, restul fiind plecati la munca in strainatate. In aceste conditii, a aratat el, declararea validitatii unui referendum cu o majoritate de jumatate plus unu dintre cei inscrisi pe listele electorale devine imposibila.

Procedura de suspendare a presedintelui Romaniei este reglementata de articolul 95 al Constitutiei, potrivit caruia, seful statului poate fi suspendat "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei". Propunerea de suspendare poate fi poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor, adica de 157 de parlamentari. Pentru suspendarea presedintelui este nevoie de votul majoritatii deputatilor si senatorilor, adica 235 din cei 469 de parlamentari trebuie sa voteze favorabil propunerea.

Astazi, Ioan Talpes sesizeaza Parchetul

In vreme ce toti, -in special PSD-ul -cer DNA si Parchetului General sa ia pozitiei, dar nu face nimeni nimic, astazi senatorul Ioan Talpes va sesiza, Parchetul General in legatura cu biletul trimis de premierul Calin Popescu Tariceanu presedintelui Traian Basescu. Ioan Talpes spune ca a fost nevoit sa recurga la acest gest, deoarece nici o institutie abilitata nu a facut pana acum acest lucru.

"Avand in vedere modul aberant in care se administreaza criza politica generata de "Afacerea biletelul", singura intrare in legalitate poate fi oferita de autoritatile competente, care trebuie sa declanseze actiunea de cercetare a cazului. Pana cand nu se va ajunge la o concluzie legala, orice discutie nu face altceva decat sa evidentieze pozitii sau influente si dependente politice", comunica oficial saptamana trecuta, Uniunea Populara Social-Crestina, formatiune condusa de Ioan Talpes.

Reactii

Stolojan: PSD e ultimul care ar trebui sa vorbeasca de lupta anticoruptie

"Este o copilarie, o reactie a unui partid de opozitie care ar trebui sa aiba alte preocupari, PSD nu va avea niciun succes", a declarat presedintele PD, Emil Boc. "Daca e vorba de lupta anticoruptie, PSD e ultimul care ar trebui sa vorbeasca", este de parere Theodor Stolojan. "Este o procedura pe care o stiu, in ceea ce priveste suspendarea presedintelui, PNL nu a decis inca nimic si vom analiza aceasta chestiune saptamana viitoare", a declarat Adrian Iorgulescu, membru in Biroul Politic Central al PNL.

Liberal-Democrat spun ca PNL-ul incearca sa-l scoata vinovat pe destinatarul biletului compromitator si nu pe expeditor, asa cum ar fi normal. "O asemenea nota cu o rezolutie inatacabila, se incearca transformarea ei intr-un capat de acuzare care nu are temei. Sunt fumigene politice, aruncate pe piata pentru a distrage atentia de la faptul ca Romania are un prim ministru compromis, dar si superficial", a declarat Theodor Stolojan.

Ponta se bazeaza si pe voturile unor parlamentari PD
Vicepresedintele Partidului Social Democrat Victor Ponta se asteapta ca si alti parlamentari sa voteze pentru demersul social-democratilor privind demiterea sefului statului, demers pe care il considera ca fiind "intemeiat". Mai mult, Ponta crede ca vor exista si parlamentari democrati care vor vota pentru demersul PSD, in conditiile in care votul va fi secret.

"Important este sa dam un semnal. Nu facem ce vrea dl. Traian Basescu, mai exista pana la urma si o lege si trebuie sa-l fortam sa o respecte. Domnul presedinte se comporta ca pe nava si o duce, din pacate, in furtuna", a spus el. Victor Ponta sustine ca "nimanui nu trebuie sa-i fie frica de referendum", ipoteza invocata chiar de seful statului pentru probleme grave. In opinia vicepresedintelui PSD, un guvern de tehnocrati este o solutie de criza si de tranzitie pentru rezolvarea unei crize politice, dar considera ca "mai este mult pana acolo".

Lucian Bolcas: Modificarea legii referendumului este necesara

Modificarea legii referendumului este necesara, iar Partidul Romania Mare (PRM) va lua o decizie in privinta sprijinirii intentiei declarate a Partidul Social Democrat, atunci cand acesta va avansa o propunere "concreta", a declarat vicepresedintele executiv al formatiunii politice, deputatul Lucian Bolcas. Deputatul PRM a afirmat ca modificarea legii referendumului apare ca o necesitate, dictata de decizia Curtii Constitutionale, care a declarat un articol neconform cu legea fundamentala si de aceea conducerea PRM asteapta propuneri concrete din partea PSD.

In ceea ce priveste declaratiile liderului PSD, Mircea Geoana, potrivit carora va sesiza DNA in legatura cu coruptia la nivel inalt despre care au vorbit zilele acestea premierul respectiv presedintele tarii, Bolcas a spus ca ‘este un semn de normalitate pentru un stat de drept’.

Ludovic Orban: Nu exista temei pentru ancheta

Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, considera ca nu exista nici un temei legal pentru demarea unei anchete penale, nici in cazul premierului, Calin Popescu-Tariceanu si nici al presedintelui Traian Basescu. "Aceasta decizie a PSD are un caracter electoralist si urmareste sa arate ca PSD este inca un partid de opozitie. PSD s-a trezit dupa doi ani in care si-a lins ranile si a facut diverse blaturi cu Basescu si PD’, a declarat, sambata, pentru ROMPRES, Ludovic Orban. Liderul PNL a precizat ca social-democratii ‘au fost treziti de fapt de perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, ingrijorati ca scorul lor electoral a fost intr-o continua scadere de la alegeri pana in prezent’.

Bela: Castig mediatic

"Daca vom avea un dialog cu PSD - o sa avem si marti o sedinta a conducerii PC in acest sens - probabil ca vom merge alaturi de PSD", a declarat Sabin Cutas, membru PC. "E firesc, din partea opozitiei, sa incerce un castig mediatic din conflictul din Coalitie si alt castig nu vor avea", este de parere Marko Bela, presedintele UDMR.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.