Presedintele s-a dezlantuit impotriva "baietilor destepti" (furnizorii privati de energie) in august 2005, iar la 1 octombrie, primul furnizor, Energy Holding, a dat inapoi. Firma avea un contract, mostenit de pe vremea PSD, in afacerea cu iz penal a retehnologizarii Portilor de Fier din era Dan Ioan Popescu, prin care intermedia vinzarile de energie electrica de la Hidroelectrica la Alro.

Energy Holding a renuntat la acest contract banos pe termen lung in favoarea lui Alro (care are licenta de furnizor privat, deci intra in aceeasi categorie enuntata de presedinte), care si-a putut astfel cumpara energia hidro, in baza unui contract pe termen lung semnat imediat cu Hidroelectrica. Energy Holding spune ca a renuntat benevol.

Acelasi fel de contracte

Alro a trimis in aprilie un memorandum tuturor institutiilor statului, in care cerea acces la energie ieftina, desi avea, la acea vreme, contracte cu principalii doi producatori de curent ieftin - Hidroelectrica si Nuclearelectrica -, care ii asigurau tot consumul. Firma a facut publice aceste interventii la institutiile statului opt luni mai tirziu, intr-o informare trimisa bursei.

Este vorba de memorandumul pe care presedintele i l-a trimis fostului ministru al Economiei Codrut Seres, in care Alro, motivind ca este un consumator mare de energie in banda, are dreptul la energie ieftina (oferind astfel un avantaj si producatorilor) si a oferit doua solutii: un contract direct, pentru cel putin 15 ani (exact tipul de contract de care s-a legat presedintele), si o asociere cu statul pentru construirea reactoarelor de la Cernavoda, in urma careia Alro sa beneficieze de curentul produs aici, la pretul de productie.