Ieri, in Capitala, s-a produs cel mai grav accident de munca din ultimii 10 ani, care s-a soldat cu moartea a patru muncitori si ranirea grava a altor doi. Tragedia a avut loc pe un santier din zona Pipera, unde victimele lucrau la dezasamblarea unei macarale

Tragedie pe un santier din sectorul 2 al Capitalei dupa ce patru muncitori si-au pierdut viata si alti doi se afla internati in stare critica, in urma unui accident de munca. In timp ce se aflau la lucru, liftul exterior al unei macarale de pe santier s-a prabusit in gol si i-a strivit pe barbati intre fiarele contorsionate. Cele sase persoane, cu varste cuprinse intre 21 si 50 de ani, lucrau la dezmembrarea unei macarale folosite la constructia unui imobil de birouri pe bulevardul Dimitrie Pompei. Este cel mai grav accident care a avut loc in ultimii zece ani in Capitala.

Ieri dimineata, o echipa formata din sase muncitori a inceput lucrarile de dezafectare a unei macarale, care trebuia mutata pe alt santier. Potrivit specialistilor de la Inspectia Muncii Bucuresti, utilajul avea atasate doua platforme culisante. In jurul orei 10.30, patru dintre muncitori se aflau pe platforma superioara, situata la o inaltime de peste zece metri, iar ceilalti doi erau in piciorul macaralei.

Platforma este actionata de un sistem electric propriu, care s-a defectat, fapt ce a provocat caderea acestuia, peste cea inferioara, situata la o inaltime de aproximativ trei metri de sol, dupa care s-a rupt in doua. O parte a platformei superioare a ramas suspendata, iar cealalta si platforma inferioara au cazut pe sol. Trei muncitori de pe platforma au murit pe loc, iar al patrulea a ramas agatat de piciorul macaralei. Ceilalti doi colegi ai lor au suferit rani grave si au fost transportati la spital.

Paznicul, martor la eveniment

Primul care a observat accidentul este paznicul santeriului, Marin Grigore, angajat al firmei Total Security. El spune ca a auzit un zgomot puternic dinspre macara, iar in momentul in care si-a indreptat privirea spre utilaj, platforma deja era in cadere libera. "Totul a durat cateva secunde. Nu imi venea sa cred ce s-a intåmplat. Nici unul dintre baieti nu mai misca, erau toti prinsi intre fiare, atarnati ca niste carpe", a concluzionat, vizibil afectat, paznicul. La fel de afectati erau, dupa ore bune de la accident, si restul angajatilor de pe santier. Toti au intrerupt munca si se uitau, neputinciosi, la trupurile colegilor lor, intinse pe pamant, la baza macaralei. Putea sa fie oricare dintre ei in locul celor morti si doar norocul a facut ca ei sa fie acum in viata.

Familii indoliate intr-o secunda

Cei patru muncitori care si-au pierdut viata sub fiarele macaralei sunt Nicusor Cornel Dumitru, de 35 de ani, Viorel Catalin Vasile, de 21 de ani, Ioan Pocovnicu, de 50 de ani, toti din Bucuresti, si Dumitru Voinea, de 22 de ani, din comuna Racani, judetul Dambovita. Trei dintre acestia au murit pe loc, iar cel de-al patrulea, grav ranit, a ramas agatat la opt metri inaltime si a decedat ulterior. Tragedia este cu atat mai mare, cu cat doi dintre cei care si-au pierdut viata sunt si rude. Seful echipei, Ioan Pocovnicu, lucra impreuna cu nepotul sau, Viorel Vasile.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.