Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, „mama” taxei de prima inmatriculare, sustine revenirea la nivelurile initiale

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a anuntat ieri ca, in sedinta guvernului de astazi, se va lua in calcul revenirea la taxa de prima inmatriculare, in forma ei initiala, aprobata de Guvern, asta-vara.

"Nivelul taxei este in prezent excesiv, dar taxa propusa initial de Guvern este suportabila", a spus ieri Sulfina Barbu, precizind ca taxa va fi prezentata in sedinta de guvern, de astazi.

Un Euro 3 din 2000 mai putin cu 36%

Revenirea la forma initiala ar aduce scaderi semnificative ale sumelor platite de cumparatorii de masini second-hand cu ocazia inmatricularii acestora in Romania.

De exemplu, pe categoria de masini cu cea mai mare cerere potentiala, adica motoare de 1,6 litri, cu standard de poluare Euro 3, fabricate in 2000, nivelul actual al taxei este de 1.140 de euro. Pentru aceeasi masina, varianta initiala a taxei de prima inmatriculare ar scadea birul la 728 de euro, cu 36,2% mai putin decit costul actual.

Pentru o masina similara, dar de acum patru ani, scaderea de taxa ar fi de nu mai putin de 40%. Pentru masinile cu standard Euro 4, scaderile sint nesemnificative.

Taxa de inmatriculare a fost introdusa la 1 ianuarie, dupa ce, in vara, Parlamentul a "umblat" la nivelul ei. Comisia Europeana a confirmat legalitatea taxei, dar a acuzat tocmai nivelul ei prea ridicat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.