Pachetul legilor sigurantei nationale s-au intorsde la CSAT la Guvern fara aviz, continand doar cateva observatii. Satui de ping-pong-ul Presedintie-Guvern, reprezentantii PNL vor sa introduca proiectele in Legislativ

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a retrimis Guvernului pachetul de proiecte privind siguranta nationala fara aviz, a anuntat ieri secretarul general al Guvernului, Radu Stroe. In aceste conditii, sustine ministrul liberal, varianta cea mai probabila este trimiterea proiectelor in Parlament. Presedintele Camerei Deputatilor a precizat ca le asteapta cu bratele deschise. Bogdan Olteanu (PNL) a promis ca in prima sedinta a conducerii partidului, va propune ca parlamentarii liberali sa preia proiectele Guvernului ca initiative proprii, pentru a le introduce rapid in dezbaterea Legislativului.

Radu Stroe a subliniat ca pachetul de legi privind siguranta nationala a fost retrimis Executivului printr-o adresa semnata de secretarul institutiei, generalul Ion Oprisor. "Le-a retrimis secretarul CSAT, Ion Oprisor, cu o scrisoare de trei sferturi de pagina, care, probabil, contine observatiile si ideile sale personale", a afirmat ieri Stroe, conform NewsIn. In afara de motivatia ca actele normative nu au avizele SRI, SIE si SPP, secretarul general al Guvernului spune ca adresa mai continea si alte "pseudo-argumente", cum ar fi ca nu fusesera inglobate toate observatiile Consiliului Legislativ.

Stroe a adaugat ca varianta cea mai probabila este trimiterea pachetului de legi in Parlament, impreuna cu adresa CSAT, urmand ca Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, ca si comisiile juridice, sa decida asupra lor. Adresa CSAT ar putea fi interpretata inclusiv ca un aviz negativ, a mai adaugat el. "Au trecut trei luni si CSAT nu si-a dat avizul. CSAT trebuia sa se intruneasca si sa dea, macar, aviz negativ, daca tot considerau ca nu am luat in considerare observatiile serviciilor", a precizat Stroe.

El a subliniat ca serviciile nu aveau de ce sa isi dea avizul - in afara de faptul ca forma initiala a legii reprezenta punctul lor de vedere, serviciile, si nu ministerele isi dau avizele asupra actelor normative. Acelasi punct de vedere l-a exprimat ieri si consilierul pe probleme de siguranta in Cancelaria Premierului. Stejarel Olaru a aratat, conform Mediafax, ca "din punct de vedere legal, noi am avut toate avizele necesare si aceasta tergiversare nu ni se pare corecta".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.