Pe vremea lu’ Ciuruitu’ circula un banc. El spunea asa: mili­tienii circula in patrula de cite trei insotita de ciine pentru ca unul din ei stie sa scrie, altul sa citeasca, al treilea ii pazeste pe cei doi intelec­tuali, iar ciinele e translator. Ma rog, chestiune de vremuri. Acum, mili­tienii au fost inlocuiti de po­litisti. In bancul de mai jos e vorba de nu­mai unul dintre ei, si anume de seful Politiei de Frontiera, Nelu Pop. Pen­tru ca nu mai e militian, ci politist, Pop stie si sa scrie, si sa citeasca, si sa se pazeasca singur si chiar sa fie ciine. Rosu, ce e drept, pentru ca omul e dinamovist convins.

Atit de convins, incit a scris si o carte pe chestia asta. Care se numeste Epopeea ciinilor rosii, deci e despre Dinamo, v-ati prins. Spilul e altul, insa: in declaratia de avere pe 2005 (ca cea pe 2006 nu si-a fa­cut-o publica, cum cerea legea pe care militienii nu o respecta), omul si-a trecut la "venituri din drepturi de autor" suma de 20.000 RON. Va dati seama? Doua sute de milioa­ne de lei vechi. E ceva. E ceva na­sol la mijloc, am vrut sa spunem. Pentru ca, si daca ar fi un fel de Carta­res­cu, Pop nu ar lua mai mult de 10% drepturi de autor. Adica, la o carte care se vinde cu 20 RON, autorului i-ar reveni cel mult doi lei noi. Or, ca sa ajunga la 20.000 RON, cit are in declaratia de ave­re, ar insemna ca Nelu Pop a vin­dut macar 10.000 de exemplare.

Nu­mai ca, surpriza, tirajul total al cartii (scoase in 2001 de Editura Cartimpex de la Cluj) este de nu­mai 8.000 de exemplare. Mai mult decit atit, profiturile pe care Pop le-ar scoate din cartea asta ar trebui impartite cu coautorul ei, Liviu Terfea.

Cu alte cuvinte, iata ca nici macar politistii, urmasii mi­li­tie­nilor, nu le pot face pe toate: desi stiu sa citeasca si chiar sa scrie timpenii neveridice in declara­tiile de avere, nu stiu sa soco­teasca. Potrivit unui specialist in domeniul drepturilor de autor consultat de noi, in acest caz poate fi vor­ba de un contract-fantoma prin care cineva plateste altcuiva niste bani.

Cum cine primeste banii stim cine este, mai ramine sa-l aflam pe cel care ii da. Dar daca asta nu a aflat nici politistul Nelu Pop, cum am putea noi, care nici macar nu am fost militieni? Si nu am aflat nici ce voce are domnul Pop, din moment ce nu a vrut sa stea de vorba cu noi si ne-a pasat la consiliera personala de imagine.