Pe 1 iunie 2006, la investitura sa ca ministru, Radu Stroe primea, sub lumina reflectoarelor, un bilet misterios de la Traian Basescu. Presa a incercat, in zadar, de atunci incoace, sa afle continutul acestei misive, prezentata astazi de "Cotidianul".

Istoria biletului dateaza de aproape un an, cind si-a avut punctul de plecare. La 13 februarie, anul trecut, a avut loc o sedinta a CSAT in care s-au discutat, in premiera, proiectele de lege privind siguranta nationala. Era vorba despre acte normative care vizau organizarea activitatii de informatii. Continutul lor a impartit in doua tabere sustinatorii proiectelor. Serviciile, impreuna cu seful statului, Traian Basescu, au promovat o varianta considerata de societatea civila mai rigida, in timp ce Guvernul a avut propria sa viziune, apreciata drept mai democratica.

CSAT: proiecte de lege secrete, care trebuiau sa ramina secrete

In februarie 2006, in sedinta CSAT, in afara problemelor de fond, s-au discutat mai multe chestiuni legate de aceste legi. Prima, cea care a devenit apoi subiectul misivei prezidentiale catre ministrul Radu Stroe, se refera la caracterul secret sau public al proiectelor.

Astfel, Traian Basescu oscileaza intre a le da publicitatii sau nu, propunind ca ele sa fie mai intii discutate cu partidele. Pina la acel moment, legile ar fi urmat sa ramina sub cheie in comisiile parlamentare de specialitate. Seful comisiei din Senat, actualul director al SRI, George Maior, chiar isi ia masuri de precautie si cere ca PSD sa fie scos din culpa daca legile ajung la presa. Radu Stroe sustine, in prima etapa, ideea secretizarii la comisie, invocind si caracterul secret al sedintelor acesteia.