Primii doi magistrati romani au devenit membri cu acte in regula la Curtea Europeana de justitie. Valeriu Ciuca si Camelia Toader au depus juramantul la Luxembourg si au mandat pentru cel putin trei ani de acum inainte.

Sunt practic magistratii ce ocupa locurile vacante alocate la Curtea Europeana de Justitie noilor state membre al Uniunii Europene. Camelia Toader care provine de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si Valeriu Ciuca, fost profesor universitar la Iasi, au invatat din start un lucru elementar.

Sunt judecatori ai Uniunii Europene si vor trebui sa imparta dreptatea tuturor europenilor nemultumiti sau carora li s-au incalcat drepturile comunitare in tarile de bastina. Au depus juramantul si vor imparti dreptatea in intreaga Europa. Una dintre principalele obligatii pe perioada exercitarii este aceea de a nu vorbi prea mult despre munca lor. Ceremonialul de investire a celor patru judecatori, doi romani si doi bulgari a durat o jumatate de ora. Curtea Europeana de Justitie functioneaza dupa aceleasi reguli ca instantele nationale, doar ca trebuie sa se asigure ca si cele mai neinsemnate legi ale Uniunii sunt respectate cu strictete in toate cele 27 de state membre, inclusiv in Romania.

Orice incalcare a legilor europene poate aduce statul roman in fata judecatorilor Curtii Europene de Justitie, ceea ce nu este un lucru minor daca ne gandim ca orice sanctiune dictata aici inseamna cateva milioane de euro de la bugetul de stat.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.