Doctorii sunt indignati ca societatile de asigurari isi aleg sa acopere cea mai mica parte din daune

Doctorul Naum Ciomu va trebui sa-i plateasca daune morale de 125.000 de euro pacientului caruia i-a macelarit penisul. Firma la care acesta era asigurat pentru malpraxis nu va plati insa decat prejudiciul material, pe care instanta l-a stabilit la 10.000 de lei. Contractul de asigurare semnat de doctor exclude despagubirile pentru daunele morale. Cazul doctorului Ciomu i-a luat prin surprindere pe medicii din Romania. Pusi in locul sau, ii cuprinde frica.

In timp ce asiguratorii evita sa introduca in contracte clauze pentru daunele morale, personalul medical prefera sa cumpere polite ieftine, considerand asigurarea de malpraxis mai degraba o obligatie decat un mijloc de protectie. Peste 70 la suta din asigurarile de raspundere profesionala incheiate de medicii chirurgi au limita de raspundere minima prevazuta de lege, adica 62.000 de euro.

Excluderea daunelor morale din conditiile asigurarilor de malpraxis nu este o practica specifica numai societatii la care a fost asigurat dr. Ciomu, ci este una general valabila pe piata asigurarilor din Romania. Principalul motiv invocat de asiguratori este acela ca daunele morale nu pot fi masurate dupa criterii obiective, asa ca despagubirile sunt stabilite, subiectiv, de catre instantele de judecata.

Doctorii acuza asiguratorii de sarlatanie

"In toate tarile civilizate, firma de asigurare acopera si daunele morale", a declarat dr. Vasile Astarastoae, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania, care a mai adaugat ca aceasta situatie creeaza un precedent periculos pentru chirurgii din Romania. Ei pot fi obligati sa plateasca din buzunar prejudiciul moral, inclusiv in situatia in care nu e vina lor.

"Un doctor nu are de unde sa scoata mii sau chiar sute de mii de euro, ceea ce ii face pe unii medici sa nu mai opereze decat cazuri usoare, despre care stiu sigur ca vor reusi", a declarat dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitala.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.