Presedintele Traian Basescu se numara printre primii sefi de state europene care au atras atentia ca Uniunea Europeana trebuie sa-si dezvolte o strategie de securitate energetica proprie si independenta de Rusia. De altfel, analize ale specialistilor romani si americani in geopolitica si geostrategie avertizau asupra acestei necesitati stringente inca din 2005, in volumul "Axa- Noua Romanie la Marea Neagra".

Expertii americani insistau asupra unui plan de masuri tactice pentru asigurarea unui coridor strategic spre resursele din zona Caucazului, a Marii Caspice si Asiei Centrale, iar specialistii romani nu uitau sa mentioneze si importantele zacaminte existente in zona Insulei Serpilor din Marea Neagra, motiv de disputa la Haga intre Romania si Ucraina.

Cu doar cateva zile inainte de declansarea noii crize energetice, presedintele Traian Basescu a acordat un interviu corespondentului ziarului spaniol El Mundo, Raul Sanchez Costa, din care va prezentam, in exclusivitate, extrasele privind Rusia, Romania si politica energetica europeana.

Emma Nicholson a declarat ca UE are nevoie de o relatie de parteneriat cu Rusia unde Romania poate ajuta. In ce aspecte poate ajuta Romania?

Este o declaratie corecta. Noi dorim sa construim o relatie de parteneriat pragmatic cu Federatia Rusa si am declarat aceasta si presedintelui Putin. De asemenea, in repetate randuri, am subliniat faptul ca orice format de cooperare regional la Marea Neagra trebuie sa capaciteze si Federatia Rusa. In ciuda semnalelor de deschidere de care am dat dovada, rusii nu pot iesi din logica de tipul "cine nu este cu noi este impotriva noastra". Orice dialog are nevoie de doi interlocutori, iar rusii ne-au demonstrat ca, cel putin in acest moment, nu vor sa dialogheze de pe pozitii egale. Pe de alta parte, avem o traditie a vecinatatii cu Rusia, in diferite ipostaze istorice. Prin urmare, putem sa ajutam Europa sa inteleaga mai bine natura politicii ruse.

Ati afirmat ca Romania trebuie sa militeze pentru o politica europeana comuna in privinta energiei din Rusia, mai mult, ca nu trebuie sa fie dependenta de gazul rusesc. Unde se plaseaza Romania in tot acest context international?

Romania se plaseaza acolo unde se afla. In Europa. Suntem convinsi de necesitatea unei politici energetice europene comune. Abordarea unitara a statelor membre este in avantajul intregii UE nu numai legat de sursele de energie, ci si de tarile de tranzit care, in cea mai mare parte a lor, sunt in afara spatiului UE. In lipsa unei abordari unitare, exista riscul ca statele membre UE sa nu faca fata unor deficiente in aprovizionare sau a altor situatii conjuncturale care nu depind de ele. Rusia este un stat cheie cand vorbim de aprovizionarea cu resurse energetice a Europei.