Contractul de service si intretinere a celor doua fregate romanesti este blocat de trei ani pentru ca, dupa ce navele au fost cumparate, britanicii au schimbat termenii intelegerii

Ministerul Apararii roman negociaza de aproape trei ani cu firma britanica BAE Systems contractul de mentenanta pentru cele doua fregate cumparate de la marina regala. Contractul se refera la intretinerea pe termen lung ("long term support"), absolut necesara pentru buna functionare si pentru trimiterea acestora in siguranta in misiune. Sursa neintelegerilor e faptul ca mai intii am cumparat fregatele, si abia apoi am inceput sa negociem contractul de intretinere, ceea ce le-a permis englezilor sa schimbe regulile jocului.

Semnarea contractului de achizitie, pentru un pret de 116 milioane de lire sterline, s-a petrecut in 2003, dar guvernul Nastase a aprobat semnarea contractului de mentenanta abia la sfirsitul lui 2004. Hotarirea de guvern autoriza Ministerul Apararii sa incheie un acord-cadru pe 15 ani, pentru suportul logistic al navelor, cu mentiunea ca acele contracte de mentenanta propriu-zise sa nu se incheie pe durate mai mari de patru ani. Numai ca nu s-a fixat nici un termen pentru semnarea acestora.

Viziuni diferite

Potrivit unor surse MApN, unul dintre impedimentele intre romani si britanici este reprezentat acum de "abordarea diferita a conceptiei de intretinere pe termen lung". Astfel, in viziunea britanicilor, mentenanta ar inseamna realizarea unui serviciu tehnic prin care ei doar instiinteaza partea romana ce trebuie facut, la anumite intervale de timp ori in anumite situatii concrete, si indica locul in care interventiile sa fie efectuate. Practic, britanicii consiliaza, intermediaza reparatiile si prezinta costul final. Viziunea MApN este diferita: aspectul principal al contractului trebuie sa fie reprezentat de furnizarea pieselor si mentenanta efectiva, inclusiv furnizarea consumabilelor de zi cu zi (filtre, uleiuri, sururburi, piese de schimb). "Cind s-a semnat contractul, consumabilele n-au fost furnizate, desi erau pe lista", sustin oficialii MApN.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.