Un numar insemnat de organizatii maghiare cu caracter revizionist si iredentist desfasoara activitati in intregul Bazin Carpatic in vederea refacerii Ungariei Mari si care se declara impotriva Uniunii Europene

Aceste organizatii au simpatizanti in judetele cu populatie majoritar maghiara din Transilvania unde desfasoara actiuni cre vizeaza anularea caracterului national unitar al statului romån, diminuarea suveranitatii in regiunile locuite de maghiari, discreditarea Romåniei, obtinerea autonomiei pe trei nivele: cultural, administrativ si teritorial etc.

Printre aceste organizatii se numara: "Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate" (HVIM); "Tinerii Maghiari din Ardeal" (EMI); "Tinerii Maghiari Uniti" (TMU); "Legiune a Secuiasca"; "Societatea Trianon"; "Descalecarea 2000"; Miscarea de dreapta pentru Ungaria a Tneretului"; "Comitetul de Initiativa Bolyai"; Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania" (CNMT); "Uniunea Civica Maghiara" etc

Aceste organizatii incearca popularizarea ideilor lor si prin zecile de situri crerate special pe Internet

Activitatile cu caracter nationalist-revizionist care vizeaza negarea caracterului national-unitar al statului roman, pregatirea conditiilor pentru diminuarea suveranitatii acestuia in zone locuite compact de comunitati etnice minoritare, subminarea activitatii si autoritatii unor institutii legale ale statului in aceste zone, discreditarea tarii noastre in relatiile cu institutiile euroatlantice, discriminarea pe criterii etnice si sustinerea unor initiative separatiste care aduc atingere integritatii teritoriale a Romåniei s-au intensificat in ultima perioada cu precadere in Transilvania. Organizatii, ai caror membri viseaza inca la Ungaria Mare, desfasoara diverse actiuni de negare a granitelor actuale ale Romaniei, stabilite prin tratatele internationale. Va prezentam cateva dintre organizatiile care flutura steagul nationalismului maghiar in Ardeal.

Una dintre cele mai active organizatii cu caracter revizionist si iredentist care actioneaza la nivelul intregului Bazin Carpatic este "Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate" (HVIM).

Organizatia, condusa de Toroczkai Laszlo, originar din Voivodina, a fost fondata in 2001 dupa modelul organizarii administrativ-teritoriale a fostului regat ungar. HVIM are drept scop refacerea Ungariei Mari, declaråndu-se impotriva Uniunii Europene deaorece procesul de integrare a Ungariei in aceasta structura ar duce la pierderea identitatii natiunii maghiare. Miscarea a fost implicata ca organizator sau participant la diverse proteste care au avut loc in capitala Ungariei, solicitånd revizuirea Tratatului de la Trianon.

In fiecare an, in ziua de 4 iunie, data la care a fost semnat in 1920 acest tratat, sute de membri ai HVIM si alte cateva mii de simpatizanti ai miscarii marsaluiesc pe strazile Budapestei, scandand "Moarte Diktatului de la Trianon". Participantii poarta in mana cate o lumanare, iar in fata ambasadelor Frantei, Romaniei, Slovaciei etc. depun petitii in care reclama incalcarea drepturilor maghiarimii, cerand recunoasterea "dreptului la autoguvernare a natiunii spintecate de hotare". HVIM este cunoscuta ca fiind si una dintre cele mai active organizatii cu caracter antisemit din Europa Centrala. Una dintre actiunile deschise impotriva evreilor a fost organizata de HVIM in 2004 la Szolonok, unde peste 400 de militanti au cerut anularea hotararii prin care acest oras s-a infratit cu o localitate din Israel.

Miscarea Tinerilor din Cele 64 de Comitate organizeaza, in fiecare an in luna august, in statiunea Kismaros, din Ungaria, tabara "Magyar Sziget" (insula maghiara), unde sute de nostalgici ai Ungariei Mari incerca sa gaseasca solutii pentru combaterea efectelor Trianonului asupra natiunii maghiare. Manifestarea se desfasoara sub lozincile "Vesszen Trianon!" (Sa piara Trianonul), "Igazsagot magyarorszagnak"! (Dreptate pentru Ungaria), "Nem, nem soha!" (Nu, nu niciodata), "Magyar vagyok, NEM Turisto!" (Sunt maghiar, nu turist!)

In Transilvania, HVIM are peste 100 de simpatizanti, cei mai multi in judetele Bihor, Arad, Harghita, Covasna si Mures.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.