Ministerul Finantelor va incepe luna aceasta la Bruxelles negocieri pentru distribuirea finala a fondurilor structurale si de coeziune alocate Romaniei pana in 2013. Este vorba de aproape 20 de miliarde de euro, bani care se vor imparti pe sapte sectoare, intre care cele mai importante sunt transporturile, agricultura si mediul.

Marea noutate este ca de acum inainte autoritatile romane vor fi cele care vor lua aproape integral in maini proiectele, fara a mai fi, ca inainte, nevoie de aprobarea Delegatiei Comisiei Europene de la Bucuresti. Responsabilitatea va creste, asadar; de aceea, Romania a pus la punct un intreg sistem de administrare, in forma de piramida.

Problema coruptiei

La varful lui se vor afla autoritatile de management, in general ministere specializate, cum ar fi Ministerul Agriculturii. Aceste institutii vor avea ultimul cuvant in privinta valabilitatii proiectelor dar vor avea si consultari cu Bruxelles-ul.

Sub ministere se vor afla institutii intermediare - agentiile de plati in agricultura, agentiile de dezvoltare regionale, directii ale ministerelor. Acestea vor fi prima veriga de contact cu beneficiarii directi: fermieri, organizatii neguvernamentale, primarii, firme si asa mai departe.

Traseul s-a scurtat, spune reprezentantul Societatii Academice Romane, Sorin Ionita, specialist in administratia publica. Exista insa si probleme, avertizeaza el. "Cazand totul pe ministere, in principiu ar putea merge mai repede, dar nu-i obligatoriu. si, pe de alta parte, intervine si chestiunea coruptiei. Sau nu neaparat a coruptiei - ci a prostiei, fiindca poate exista si prostie necorupta."

O piramida 'fara mijloc'?

Dincolo de problema coruptiei, e de notat si ca in Romania lipsesc de cele mai multe ori intermediari mai mici dar importanti intre beneficiarii fondurilor europene si autoritati.

Profesorul universitar Iordan Barbulescu a declarat la BBC ca autoritatile romane au ignorat ani de zile faptul ca firmele de consultanta sunt putine, bancile care acorda credite - de exemplu in mediul rural - lipsesc, deci e greu de obtinut o cofinantare pentru anumite proiecte. "Am crezut ca orice cetatean trabuie sa faca proiecte. Or asta e gresit. Trebuie sprijinita crearea mai multor unitati specializate" - explica dl Barbulescu.

Traseele banilor, in teorie

Romania va primi, in perioada 2007-2013, fonduri structurale si de coeziune intre 19,7 miliarde de euro si 30 de miliarde de euro. 17 miliarde vor merge in diverse proiecte dupa cum urmeaza: 60 la suta din acesti bani vor fi destinati proiectelor de infrastructura, 20 la suta dezvoltarii capitalului uman, 5 la suta vor merge in modernizarea admininistratiei.

In fine, 15 la suta vor fi utilizati pentru a spori competitivitatea economiei romanesti. Agriculturii si dezvoltarii rurale i se vor aloca aproape 11 miliarde de euro.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.