5 Ianuarie 2007 , de Afrodita Cicovschi in Actualitate
Cheltuielile facute de sefii minerilor din Valea Jiului in 2006, cu deplasarile in strainatate, au devenit secrete de serviciu, cu toate ca banii au fost decontati in intregime din bugetul Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani. In aceste conditii, sefii ortacilor pot calatori linistiti prin toata lumea pe banii CNH, companie careia, ca sa supravietuiasca, Guvernul ii acorda anual scutiri de sute de milioane de lei la plata datoriilor catre stat.

Potrivit Mediafax, pe parcursul anului, nu a lipsit o luna in care directorii din CNH sa nu fi iesit macar o singura data din tara, in conditiile in care compania se afla pe primul loc in topul datornicilor la bugetul statului, iar minerii se plang ca lucreaza cu utilaje vechi si neperformante. Numai la sfarsitul anului, potrivit Mediafax, aproape toti directorii din cadrul companiei, in frunte cu directorul general Daniel Surulescu, au vizitat "in interes de serviciu" Polonia, Franta, Germania, Letonia sau Elvetia.

Seful serviciului de relatii cu presa din cadrul CNH, Daniel Boteanu, a declarat, citat de aceeasi sursa, ca informatiile referitoare la deplasarile in strainatate au fost trecute de conducerea CNH, conform articolelor 31 si 32 din Legea 182/12.04.2002 privind informatiile clasificate, capitolul "informatii secrete de serviciu", si nu pot fi facute publice.

Insa procurorii anticoruptie au instrumentat deja un caz similar, soldat cu trimiterea in judecata a fostului deputat PSD Vasile Savu, presedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) si al Confederatiei Sindicatelor Miniere din Romania (CSMR).

Potrivit comunicatului remis presei la 11 mai 2006, Savu este acuzat de folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, fals in inscrisuri sub semnatura privata si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, ambele in forma continuata.
Din probele administrate a reiesit ca in perioada 2002-2003, in calitate de presedinte al LSMVJ si CSMR, fostul deputat si-a folosit influenta si autoritatea pe care o avea fata de membrii organelor de conducere colectiva a celor doua structuri sindicale pentru a-i determina sa aprobe alocarea unor sume din fondurile LSMVJ si CSMR, bani necuveniti si insusiti ulterior de inculpat.

Prejudiciul cauzat prin aceste fapte este de 969.769.683 milioane lei

Pentru a oferi o aparenta de legalitate acestor fapte, Vasile Savu a falsificat diverse acte ale celor doua organizatii sindicale, cum ar fi dispozitii de plata, ordine de deplasare, referate pentru decontarea avansului.

Documentele falsificate sau nelegale exemplificate de procurorii anticoruptie priveau cheltuieli strict personale (bonuri de la fast-food, muzee etc.) sau diurne exagerat de mari ocazionate de deplasari in Las Vegas, New York sau Zürich, Africa de Sud, Italia, Austria sau Ungaria, dar si in tara, efectuate, dupa spusele lui Savu, in interesul sindicatelor.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Deplasarile in strainatate ale sefilor Companiei Nationale a Huilei sunt secrete de serviciu?.