3 Ianuarie 2007 , de Afrodita Cicovschi in Actualitate
MAI a semnat "pentru" producerea e-pass-urilor. Cartile de identitate electronice ne-ar fi mult mai necesare
Desi Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, putem calatori in statele membre ale Uniunii Europene numai cu cartea de identitate (insotita eventual de pasaportul obisnuit), autoritatile romane, printre care si MAI, si-au dat acordul pentru reluarea licitatiei, organizata de RA-APPS, pentru producerea pasapoartelor biometrice.

"Din cate cunosc, Hotararea de Guvern privind reluarea procedurilor de licitatie a fost semnata de toate ministerele implicate si de Secretariatul General al Guvernului, urmand sa fie publicata la inceputul lunii ianuarie. Nu va pot spune data la care se va face anuntul de participatie la licitatia deschisa", ne-a informat Ecaterina Sava, seful serviciului care s-a ocupat in toamna acestui an de procedurile de achizitie.

Scandalul legat de producerea pasapoartelor electronice a izbucnit in toamna anului trecut, in urma unor informatii potrivit carora una dintre firmele participante la licitatie, Bundesdruckerei Gmbh, este aproape falimentara. Alaturi de aceasta a mai depus oferte UTI Systems in asociere cu Imprimerie Nationale SA Franta.

Ambele proiecte au fost necorespunzatoare

Licitatia privind realizarea pasapoartelor biomerice a fost, insa, anulata, dupa ce comisia de evaluare a dosarelor a respins cele doua oferte pentru proiect, considerandu-le necorespunzatoare intrucat nu au indeplinit prevederile legislative privind achizitiile publice. Organizatorul licitatiei sustinea atunci ca participantii erau obligati sa prezinte o oferta tehnica elaborata conform cerintelor caietului de sarcini, si o propunere financiara care sa asigure furnizarea tuturor informatiilor necesare evaluarii.

Conform Anuntului de participare la licitatie, ofertantii trebuiau sa depuna o oferta de baza, cu obligatia ca propunerea sa respecte cerintele din documentatia aferenta elaborarii si prezentarii ofertei.

De asemenea, "ofertantul isi asuma obligatia de compensare de cel putin 80% din valoarea contractului de achizitie conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 189/2002 privind operatiunile compensatorii referitoare la contractele de achizitii pentru nevoi de aparare, ordine publica si siguranta nationala, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 354/2003, cu modificarile si completarile ulterioare".

In ceea ce priveste oferta tehnica, "Realizarea sistemului de emitere si gestiune a pasaportului electronic" este obligatoriu de a fi implementata conform standardelor UE referitoare la stocarea datelor biometrice. "Derularea procedurii de achizitie cuprinde introducerea imaginii faciale, urmand ca dupa ce Uniunea Europeana aproba introducerea impresiunilor digitale, ofertantul castigator sa aiba in vedere si sa se alinieze la noile cerinte pe parcursul derularii contractului. Firmele participante la licitatie au fost anuntate vineri 9 octombrie, de catre RA-APPS, ca le-au fost respinse ofertele.

Bundesdruckerei: "Se cauta cumparator"

A doua zi, sambata, potrivit site-ului german "WirtschaftsWoche" (http://www.wiwo.de/pswiwo/fn/ww2/sfn/buildww/artpage/0/id/126/id/218687/fm/0/SH/0/depot/0/), actionarul principal al Bundesdruckerei Gmbh anunta ca intentioneaza sa vanda societatea. "Heinz-GŁnter Gondert, seful consiliului de supraveghere si actionar principal al Bundesdruckerei din Berlin, se pregateste sa paraseasca firma. La viitoarea sedinta de consiliu din decembrie urmeaza sa se decida vanzarea Bundesdruckerei si insarcinarea, pentru aceasta, a unei banci de investitii. Aceasta informatie a fost confirmata de Dirk Pfeil, membru al consiliului de supraveghere al WirtschaftsWoche, care detine indirect sase procente din producatorul de bancnote si pasapoarte.

Cele mai multe sanse de a obtine mandatul de vanzare il are banca Rotschild, asa sustin cercurile financiare. Aceasta banca a vandut pentru Authentos, compania mama a Bundesdruckerei, filiala britanica producatoare de pasapoarte SPS si "a facut impresie buna", spune Pfeil. Pretul estimat ar trebui sa acopere datoriile ramase de aprox. 400 milioane catre Helaba. In plus, Bundesdruckerei mai datoreaza statului aprox. 292 milioane de euro, care la vanzarea initiala din anul 2000 au trecut in seama investitorului financiar Apax", noteaza WirtschaftsWoche.
Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Licitatia pentru producerea pasapoartelor biometrice, reluata.