Premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul economiei, Varujan Vosganian, analizeaza joi situatia stocurilor de combustibili pentru iarna, precum si o serie de masuri care se pot lua pentru asigurarea alimentarii cu energie termica si electricitate a populatiei si a marilor consumatori.

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a declarat miercuri ca ar urma sa intervina pe piata energiei astfel incat sa se rezolve situatia de la ElectricaAceasta s-a plans la jumatatea lunii decembrie ca ar avea un deficit de energie de 80 la . suta dupa ce ar fi incercat sa cumpere de pe bursa energie la un pret redus.

Producatorii si distribuitorii de energie nu au dat insa curs cererii Electrica, dar ministrul Vosganian spune ca va lua masuri pentru ca, in final, consumatorii casnici si cei industriali sa nu fie afectati.

Ministrul economiei mai avertiza saptamana trecuta ca stocurile de combustibili de la complexurile energetice Rovinari si Turceni ar acoperi doar 70 la suta din necesarul celor doua unitati de productie, in timp ce la complexul Craiova stocurile ar fi insuficiente. Varujan Vosganian mai sustinea ca in criza ar fi si termocentralele Paroseni si Mintia, unde stocurile de huila ar fi insuficiente.

Problema stocurilor expusa si de Codrut Seres

Problema stocurilor de combustibili pentru iarna a fost lansata de fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, care a tras semnalul de alarma ca stocurile nu ar fi suficiente, desi anterior, la sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii din 22 noiembrie, sustinuse ca situatia este sub control inainte de venirea iernii.

Intre timp, guvernul a luat o serie de masuri pentru a completa stocurile: a aprobat finantari substantiale pentru achizitia de combustibili, inclusiv de import, a crescut activitatea minelor de carbune, a redus exporturile de energie de la Hidroelectrica, a sters datorii ale Termoelectrica si a aprobat un imprumut de doua milioane de tone de carbune si 185 de mii de tone de pacura de la rezerva de stat pentru a garanta productia de electricitate si energie termica.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.