Suma, data si modul in care se vor sterge datoriile celor 34 de mari societati de stat, precum si ipoteticul sprijin al UE sint subiectul unor declaratii care se bat cap in cap.

Guvernul a decis recent stergerea datoriilor acumulate de 34 de societati de stat pentru eficientizarea lor inainte de aderarea la Uniunea Europeana, insa informatiile prezentate pe aceasta tema sint contradictorii.

"Aceste companii din domeniul energetic, al transporturilor si al utilitatilor publice de la nivelul autoritatilor locale au mentinut in trecut tarife reduse pentru asigurarea protectiei sociale la consumatorii finali. De aici s-a ajuns la acumularea de datorii la bugetul de stat, care duc la blocaje financiare, afecteaza activitatea operatorilor si determina probleme economice si sociale majore", preciza un comunicat al Guvernului, dupa sedinta din 21 decembrie.

Executivul apreciaza de asemenea ca aceste "masuri reparatorii" vor permite eficientizarea activitatii companiilor respective, a caror functionare are efecte sociale majore. Vor fi sterse datoriile acumulate pina la 31 decembrie 2005, insa cele aferente anului 2006 sint considerate curente si trebuie platite, potrivit Guvernului.

Suma care va fi stearsa sau actul normativ prin care se va face acest lucru nu apare insa nicaieri, singurul care a vorbit despre acest lucru fiind Varujan Vosganian, proaspatul ministru al Economiei si Comertului. Declaratiile sale insa nu coincid cu informatiile deja existente.

Suma este neclara

Varujan Vosganian apreciaza ca totalul datoriilor de care vor fi scutite cele 34 de societati se ridica la aproximativ 800 de milioane de euro. Suma care pare putin ciudata, avind in vedere faptul ca, la inceputul lui octombrie, Consiliul Concurentei a autorizat un ajutor de stat in valoare de circa 959,7 milioane de euro, acordat pentru Termoelectrica (o singura societate din cele 34) "pentru realizarea in conditii de siguranta si continuitate a serviciilor de interes economic general".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.