Muncitorii din statele membre ale UE care au anuntat restrictii pe piata interna a muncii pentru muncitorii romani, dupa 1 ianuarie 2007, vor avea in continuare nevoie de permis de munca pentru a se angaja in Romania, conform legislatiei in vigoare, informeaza DMS.

Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS) din Ministerul Muncii a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca Romania va lua o decizie in ceea ce privestre restrictionarea accesului muncitorilor straini pe piata interna a muncii in primul trimestru al anului 2007. Totodata, comunicatul mai precizeaza ca cetatenii proveniti din statele membre UE care au anuntat ca nu vor impune restrictii romanilor nu vor mai avea nevoie de permis de munca.

In consecinta, muncitorii din statele care au anuntat ca impun restrictii vor avea in continuare nevoie de permise de munca pentru a se incadra in Romania. Impunerea de masuri tranzitorii s-a facut in baza legii 203/1999, privind regimul strainilor in Romania, care prevede ca pana cind Romania va lua o decizie in ceea ce priveste restrictiile pentru muncitorii straini, cetatenilor statelor membre UE care au anuntat sau vor anunta impunerea de masuri tranzitorii li se vor elibera in continuare permise de munca. Aceasta situatie se va mentine pana in momentul in care Romania va decide, in primul trimestru al anului 2007, aplicarea sau nu de masuri echivalente.

Partea romana ar putea adopta masuri administrative de reciprocitate si eventual masuri legislative in acest sens in primul trimestru al anului 2007, dar nu mai devreme de publicarea informatiilor de catre Comisia Europeana, moment pana la care va ramane in vigoare legislatia actuala, care reglementeaza aceasta situatie, precizandu-se ca, daca se va opta pentru reciprocitate, deciziile vor trebui sa fie separate pentru fiecare stat membru care la randul sau a impus masuri tranzitorii.

Potrivit comunicarii de la Misiune, "partea romana ar putea adopta masuri administrative, campanii de informare si, eventual, masurile legislative in primul trimestru al anului viitor, insa nu mai devreme de publicarea informatiilor de catre Comisia Europeana. Termenul de 1 ianuarie 2007 nu este o data limita", mai informeaza comunicatul de la DMS.

Pana in prezent, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Belgia, Grecia, Ungaria, Olanda sau Danemarca au anuntat ca vor impune sau ca intentioneaza sa impuna restrictii pe piata interna a muncii romanilor si bulgarilor, in timp ce Suedia, Finlanda, Cehia, Lituania, Slovenia, Estonia si Norvegia au anuntat ca vor permite accesul lieber al muncitorilor romani si bulgari. Spania si Italia, tari in care sunt plecati cei mai multi romani la munca, nu au luat inca o decizie in acest sens.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.