Publicatia britanica sugereaza ca serviciile secrete din fostele state comuniste ar trebui sa reinceapa de la zero cu agenti complet noi

Prestigiosul saptamanal britanic "The Economist" a publicat, in editia sa de ieri, un articol in care arata ca influenta serviciilor secrete din statele est-europene este in crestere si apreciaza ca fosta Securitate romana s-a dovedit a fi cea mai persuasiva si rezistenta la schimbare.

"Securitatea romana din era comunista s-a dovedit a fi cea mai persuasiva si rezistenta, cu legaturi politice si economice extinse", se arata in "The Economist". Saptamanalul britanic relateaza cum, recent, presedintele Traian Basescu a demis sefii serviciilor secrete ca urmare a scandalurilor provocate de fuga in strainatate a unui agent triplu, care era si traficant de arme, si rapitor (n.red.: Este vorba despre fuga lui Omar Hayssam in Siria). "inca o zi terna in Balcani", comenteaza, ironic, autorul articolului din "The Economist".

Publicatia nu uita sa mentioneze si suspiciunile criticilor lui Basescu in legatura cu slujba pe care actualul presedinte al Romaniei a avut-o, in perioada comunista, la Anvers. "The Economist" scrie ca Basescu a obtinut, la Anvers, prin metode obscure, "a plum job", adica o slujba foarte dorita si care aduce multi bani pentru munca putina. Potrivit publicatiei britanice care-i citeaza pe criticii presedintelui, el nu ar fi primit acest post fara ajutorul sau sprijinul serviciilor secrete din propria tara sau din strainatate. "O chestiune asupra carora dosarele pastreaza o tacere ciudata", afirma, din nou cu ironie, "The Economist".

Serviciile secrete est-europene au o influenta exagerata

Saptamanalul face un tur de orizont si asupra scandalurilor din alte servicii de securitate est-europene. in Polonia, Serviciul militar de informatii a fost spart in doua dupa ce o comisie de investigatii a sustinut ca acest serviciu era "implicat activ" in influentarea guvernului, a presei si a mediului de afaceri (in special in comertul cu arme si proprietati). Circa 300 de ofiteri antrenati in perioada sovietica au fost concediati. in Lituania, un comitet parlamentar a cerut demisia sefului Serviciului secret, dupa ce un agent a murit in conditii dubioase, probabil datorita luptelor interne din acest serviciu pentru niste contracte de transport de marfuri.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.