Provocat de interlocutorul sau, analistul politic Emil Hurezeanu, Kohl a inceput dialogul pe un ton lejer, declarand ca "romanii i-au fost intotdeauna foarte simpatici" pentru ca "au pofta de viata si sunt foarte culti," iar femeile romance sunt cele mai frumoase.

Kohl a spus ca romanii vor juca un "rol extraordinar" in Uniunea Europeana, dat fiind ca sunt un popor harnic, care nu trebuie sa se lase descurajat de faptul ca "un sistem idiot i-a luat fructele muncii", ci trebuie sa profite de sansa istorica pe care o are in prezent.

Fostul cancelar a explicat ca depinde in primul rand de alegerea romanilor ce directie vor urma odata cu aderarea la UE la 1 ianuarie. Kohl s-a declarat impotriva opiniei ca Romania ar avea nevoie de un avocat in cadrul UE, care ar putea fi, de exemplu, Franta, din cauza afinitatilor culturale. Dimpotriva, Kohl a spus ca romanii insisi trebuie sa decida "alaturi de cine se poate face treaba in UE" si a sugerat ca o apropiere de Germania, care are cea mai puternica economie si este tara cea mai numeroasa din Europa, este dezirabila si probabila.

Kohl a tinut sa precizeze ca Romania nu are o imagine negativa in Germania si ca relatiile dintre cele doua state se vor dezvolta foarte mult dupa 1 ianuarie. El s-a amuzat de temerile ca piata de munca europeana va fi invadata de romani si bulgari si a preferat sa se concentreze pe aspectele pozitive ale extinderii, si anume libertatea de miscare, moneda unica puternica si mai ales convietuirea in pace, de care trebuie sa se bucure atat Europa de Vest cat si noile membre.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.