La Iasi, in cartierul Lunca Cetatuii, mama Larisei Chelaru, fetita ucisa in urma cu un an de un vecin de bloc, nu-si mai poate aminti cum era cand era fericita, alaturi de sotul si de cei doi copii ai ei. Nu are puterea sa se gandeasca la bradul de Craciun si isi stapaneste cu greu lacrimile, cand trece prin parcul amenajat in memoria Larisei. Gaseste insa forta sa-i incurajeze pe parintii Roxanei, fetita disparuta din Hoghiz: "Sa nu-si piarda speranta si sa aiba rabdare. Daca noi nu ne-am putut bucura, poate ei vor avea mai mult noroc".

Afara se aude sirena unei ambulante. Femeia tresare, intrerupe firul povestirii si priveste temator in directia de unde vine zgomotul strident, pana cand acesta dispare. "Nu mai pot sa vad ceva rau. Cand aud un copil plangand pe strada, chiar daca nu stiu cine e, mi se strange inima. Am suferit atat de mult intr-un an, incat nu stiu daca se poate mai rau". Mai intai, i-a disparut fetita de opt ani. Cadavrul Larisei a fost gasit, dupa doua luni de la disparitie, in containerul din fata blocului in care locuia, iar mama a aflat ca ucigasul fetei, un vecin aflat la varsta adolescentei, o colindase de Craciun si o incurajase sa spere ca va apuca sa-si vada copilul in viata. La sase luni dupa tragica descoperire, in mijlocul unui proces care nu facea decat sa prelungeasca durerea parintilor, sotul ei, tatal Larisei, hotaraste sa plece "langa fata mea".

"Am baut impreuna cafeaua de dimineata, iar la ora doua m-au sunat sa ma anunte ca..." Lacrimile ii umplu ochii, dar se incapataneaza sa nu alunece pe obraz. Liliana Chelaru isi musca buzele, framantand in maini o batista alba.

"Nu mai vreau sa plang. Pentru baiatul meu. Cosmin le-a spus doctorilor ca-i face rau sa ma vada tot timpul plangand si suparata. Pentru el vreau sa nu mai plang. Dar este atat de greu... Cum sa ma bucur, cand ce mi-a fost drag nu e langa mine?".
Constantin Chelaru citise tot dosarul intocmit de politie dupa gasirea cadavrului fiicei lui. "A citit tot ce i s-a intamplat, a vazut pozele si a vazut-o si pe Larisa. Iar criminalul nu recunostea nimic la proces. Spunea ca i-a dat doar o palma. Cum sa nu-ti pierzi mintile?".

Atat isi mai aminteste mama Larisei din zilele in care a trebuit sa pregateasca inmormantarea copilului ei, ca a vrut sa o imbrace in rochia ei preferata. "Am dus rochita la spital si i-am rugat s-o imbrace cu ea. Mi-au raspuns ca n-au ce sa imbrace". Tace brusc, cautand in zare chipul senin al Larisei.

Ucigasul, 20 de ani de inchisoare

"Stiti ce-i mai rau? Nu-mi amintesc cum era inainte, cum eram noi toti, cum era familia noastra. Parca cineva mi-a sters memoria si a ramas numai anul asta, in care s-au petrecut toate nenorocirile si am ramas singuri, eu si Cosmin".

Procesul in care a fost judecat ucigasul Larisei s-a incheiat. Douazeci de ani de inchisoare pentru Robert Ciobanu. "Macar sa nu mai faca rau nimanui, pentru ca nimic nu poate sa-i aduca pe Larisa si pe sotul meu inapoi". S-a intamplat insa asa cum a vrut tatal Larisei. Ucigasul fiicei lui a primit pedeapsa maxima. "Acum am inaugurat si parcul Larisei. A fost tot dorinta lui si am reusit s-o implinesc. Pentru mine nu-mi doresc decat sa fie Cosmin bine si sa ma pot bucura de el".

Este dorinta unei mame cu sufletul sfasiat de durerea pierderii unui copil, indreptata catre copilul care a ramas sa o ajute sa-si redobandeasca amintirile despre cum e sa ai o familie fericita.

Parcul "Larisa Chelaru" a fost amenajat de Primaria Municipiului Iasi chiar in spatele scolii in care invata Larisa, din cartierul Lunca Cetatuii. La inaugurarea parcului, care a avut loc in urma cu o saptamana, au participat, alaturi de mama Larisei, zeci de copii.

Cazul fetitei din Brasov
"E primul Craciun fara Roxana noastra"

Un alt caz care a facut inconjurul tarii e cel al unei fetite de cinci ani din judetul Brasov. Roxana Iakab, fetita din Hoghiz, a disparut in data de 4 noiembrie, chiar din fata blocului si e in continuare de negasit.

"Suntem foarte amarati. E primul Craciun pe care-l facem fara Roxana. Si, ca sa va spun cinstit, m-am certat cu sotia si am trimis-o la maica-sa acasa. Acum am ramas doar cu cei doi baieti", ne-a marturisit Marius Kramer, tatal fetitei disparute.

Capul familiei Iakab este foarte trist ca nu le poate oferi celor doi fii ai sai un Craciun adevarat: "Am ramas fara bani. Toti clarvazatorii astia mi-au mancat banii. Acum am ramas fara lumina in casa si trebuie sa platesc 14 milioane ca sa ma rebranseze. Nu stiu de unde, dar voi face un efort pentru copiii mei si le voi lua ceva de Craciun". Recent, barbatul sustine ca a primit un telefon de la politia din Brasov. "Mi-au zis ca vor reveni in Hoghiz si ca vor relua cercetarile".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.