Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat, in urma primului articol din seria "Pusculita magistratilor", dispunand efectuarea de catre Inspectia Judiciara a unor verificari in ceea ce priveste deontologia magistratilor. "Inspectia Judiciara va face verificari care vor fi transmise analizei membrilor Consiliului Superior al Magistraturii - CSM, care, dupa adoptarea unui punct de vedere relativ la constatarile Inspectiei Judiciare, va face public continutul notei.

CSM nu are atributii, conform legii, de a verifica veridicitatea declaratiilor de avere, institutia trebuind doar sa asigure preluarea acestor declaratii, eliberarea unei dovezi magistratului care a depus-o si publicarea pe site-ul institutiei", a aratat judecatorul Cecilia Morariu, purtatorul de cuvant al Consiliului.

Lacune. In legea pentru declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, a unor persoane cu functii de conducere si control si a functionarilor publici, la art. 6 se mentioneaza ca: "Neactualizarea declaratiei de avere, din motive imputabile, pana la data de 31 decembrie a fiecarui an, in situatia dobandirii unor bunuri (...), sau nedepunerea unei noi declaratii in termen de 15 zile de la incetarea activitatii ori, dupa caz, de la expirarea celor patru ani de la ultima declaratie conduce la declansarea din oficiu a procedurii de control".

In cazul magistratilor, situatia e putin complicata. Guvernul Romaniei a adoptat in 2005 Hotararea de Guvern 232, prin care s-a aprobat Strategia de reforma a sistemului judiciar pentru perioada 2005-2007, dar si Planul de actiune pentru implementarea acestei strategii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.