Dosarul FNI, poate una dintre cele mai complexe cauze post decembriste a inceput ieri, prin audierea altor doi martori, Viorel Popa, fost presedinte al Cibela Buftea S.A. si unul dintre prezentatorii canalului The Money Channel, care ii apartine controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu

Magistratul care se ocupa de aceasta cauza, Mihai Rotaru, a trecut repede de formalitati, incepand sa-l audieze pe fostul sef al Cibela S.A. Astfel, Viorel Popa si-a inceput declaratia afirmand faptul ca a luat de la Sorin Ovidiu Vintu, un imprumut de 5 miliarde de lei (n.r.-de la SOV Invest si bani despre care Vlas a spus ca proveneau de la FNI), si a trebuit sa-i returneze acestuia 14.6 miliarde, moment in care mama FNI-ului a strigat in sala "Vintu a facut camatarie".

Martorul si-a continuat declaratia prin a spune ca a cerut acesti bani de la controversatul om de afaceri, deoarece avea de platit diferenta de la o licitatie pe care o castigase. Cei doi au stabilit apoi termenii contractului, actele fiind semnate pe rand de functionari de la SOV Invest, si apoi de catre fostul director Cibela. in acte se mentiona ca Popa garanta restituirea imprumutului cu actiuni de la societatea la care era pesedinte, precum si cu actiuni de la Gran Hotel Vulturul Negru. insa aceste garantii nu au fost de ajuns pentru SOV, deoarece Popa a trebuit ca la fiecare intarziere a platii sa dea si o alta suma de bani, care reprezenta penalitati. Potrivit martorului, toti acesti bani au intrat in contul personal a lui Sorin Ovidiu Vintu.

Freciu scotea bani din contul lui Vintu de la BRS, la numai o luna de la caderea fondului

Tot ieri, instanta a mai audiat un alt martor, prezentatorul de la The Money Channel, Sorin Ovidiu Freciu, care a afirmat doar ca-si mentine declaratia data la Parchetul General din anul 2003. Potrivit acestor declaratii, Freciu a lucrat in perioada 1996-noiembrie 2001 la SC Gelsor S.A., dupa care, la sfarsitul aceluiasi an, a preluat functia de presedinte al Sc Group Celsor S.A. Conform afirmatiilor inregistrate de procurori, din aceasta functie de sef, Frenciu a coordonat activitatile agentilor din teritoriu ale societatii.

De asemenea, in aceste declaratii, prezentatorul a mai adaugat ca in iunie 2000 a fost imputernicit si rugat de Vintu sa retraga dintr-un cont al omului de afaceri, al Bancii Romane de Scont (BRS), sucursala din municipiul Bucuresti, o suma impresionanta de bani. insa nu se mentioneaza ce s-a intamplat cu aceasta suma. La termenul de ieri, trebuia sa fie prezent si Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii, insa acesta a trimis o cerere instantei prin care a precizat ca nu se poate prezenta deoarece trebuie sa fie prezent in parlament, unde se vota bugetul pe 2007.

De dupa gratii, Vlas continua sa se lupte cu Vintu

Ioana Maria Vlas, desi libera legal in dosarul FNI, arestata in dosarul Fondului National de Acumulare (n.r.-dosar care a fost retrimis spre judecare Tribunalului Bucuresti) a declarat la unul din termenele trecute ale FNA ca nu a fost de acord sa-i insele pe oameni, insa nu a avut alternativa, deoarece nu a stiut cum sa-l abordeze pe Sorin Ovidiu Vintu. Acum aproximativ un an, Maria Vlas a fost cea care a rupt tacerea, declarand, dupa aproape doi ani petrecuti in arest, ca banii fondurilor de investitii au ajuns in buzunarele lui Vintu.

De asemenea, la audierea inculpatilor din dosarul FNI, Vlas a cerut expres inculparea fostului infractor de drept comun, Sorin Ovidiu Vintu, iar ca proba, aceasta a amintit de o declaratie a controversatului afacerist, care ar demonstra implicarea totala a acestuia in caderea FNI. "Va mai amintiti in decembrie 1998 de intalnirea care a avut loc la Gelsor la care Vintu a spus tuturor foarte taios si vizibil suparat: Sa nu uitati ca SOV Invest sunt eu !?", a intrebat-o Vlas pe Sima.

Fostul director economic al SOV Invest a apucat sa confirme, insa Mihai Rotaru - judecatorul care a disjuns dosarul FNA - Banca Agricola de FNI a respins intrebarea lui Vlas pe motiv ca n-are legatura cu prezenta cauza. Desi s-a incercat de nenumarate ori de catre toate partile din dosar audierea ca martor a lui Vintu, Rotaru a respins cererea, pe motiv ca dosarul in care acesta este implicat, a fost disjuns din FNI. Pe de alta parte insa, aparatorul Mihaelei Sima a spus la momentul respectiv ca disjungerea unui dosar dintr-o cauza nu reprezinta temei legal pentru neaudierea unui martor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.