"Ca Sef al statului roman, condamn explicit si categoric sistemul comunist din Romania, de la infiintarea sa, pe baza de dictat, in anii 1944-1947, si pina la prabusire, in decembrie 1989. Luind act de realitatile prezentate in raport, afirm cu deplina responsabilitate: regimul comunist din Romania a fost ilegitim si criminal". Aceasta este esenta discursului rostit ieri de presedintele Traian Basescu in fata adunarii solemne a Parlamentului, discurs prin care a condamnat regimul comunist pe baza Raportului Comisiei Tismaneanu.

Desi reuniunea alesilor neamului nu a fost nici pe departe una solemna, Traian Basescu a tinut sa-si duca datoria la bun sfirsit, mai ales ca, asa cum a precizat, nu a dorit "o simpla repudiere formala a trecutului comunist, la nivelul unor declaratii de complezenta".

El a aratat ca in raport, care contine peste 600 de pagini, a gasit ratiunile pentru care poate condamna, in numele statului democratic, regimul comunist din Romania.

"Concluziile comisiei, pe care mi le insusesc, afirma ca sistemul comunist totalitar din Romania a fost impus prin dictat strain. Importata din URSS, ideologia comunista a justificat atacul impotriva societatii civile, a pluralismului politic si economic, nimicirea partidelor democratice, distrugerea pietei libere, exterminarea prin asasinat, deportari, munca fortata, intemnitare a sute de mii de oameni", a declarat Basescu in huiduielile grupului de agitatori condus de Corneliu Vadim Tudor.

Basescu a precizat ca, potrivit cifrelor propuse de cercetatori, numarul victimelor comunismului se situeaza intre 500.000 si 2.000.000.

Securitatea, bratul inarmat

La zid nu a fost pus doar comunismul, ci si organismele care au impus acest regim. In primul rind, Securitatea, ca brat inarmat al PCR. "Condamnind acest regim, spune Basescu, statul democratic roman condamna instrumentele acestuia, in primul rind Partidul Comunist Roman si Securitatea. Vreau sa fiu bine inteles. Nu ma refer nici o clipa la marea masa a membrilor de partid, a caror unica activitate era sa-si achite cotizatia si sa participe lunar la sedinte golite de orice continut. Ma refer la institutia 'partidului conducator>>, deci la aparatul care a facut posibil regimul totalitar comunist. In cazul Securitatii, a fost vorba despre o institutie esentiala in sustinerea statului totalitar comunist, ilegitim si criminal".

Omagiu pentru victime

De la microfonul Parlamentului, seful statului a adus, totodata, un omagiu lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Dinu Bratianu si Ion Flueras, martirilor Bisericilor, Iuliu Hossu, Sandu Tudor, Vladimir Ghika, Richard Wurmbrand, Márton Áron, membrilor partidelor democratice din Romania, tuturor victimelor regimului totalitar comunist, oponentilor si disidentilor. De asemenea, seful statului i-a elogiat pe disidentii Paul Goma, Doina Cornea, Radu Filipescu, Mircea Dinescu, Dan Petrescu, Liviu Cangiopol, Gabriel Andreescu, precum si posturile de radio occidentale Europa Libera, BBC, Vocea Americii, Deutsche Welle, Radio France Internationale, care "au contribuit esential la informarea cetatenilor Romaniei privind situatia din tara si din lume".

17 ani de tentative

De-a lungul timpului au existat mai multe tentative de a condamna legal sau moral regimul comunist. La doar citeva zile de la Revolutie, pe 30 decembrie, Gabriel Liiceanu isi lansa "Apelul catre lichele", in care pleda pentru curatarea societatii de cei care servisera regimul. In ianuarie 1990, Ion Iliescu scotea in afara legii, pentru citeva zile, Partidul Comunist Roman, pentru ca, in martie, sa fie lansata Proclamatia de la Timisoara, document asumat de "Golaniada" din Piata Universitatii. In acelasi registru moral se inscriu si "Memorialul Sighet", "Memorialul durerii" sau seria "Procesul comunismului" de la Humanitas. In 1999 era adoptata Legea Ticu si se infiinta CNSAS, care deschidea accesul la dosare. Tot in Parlament au existat mai multe tentative de impunere a unei legi a lustratiei, toate esuate.

Ce si-a asumat Basescu

* ridicarea in Bucuresti a unui Monument al Victimelor Comunismului

* infiintarea in Bucuresti a unui Muzeu al Dictaturii Comuniste

* realizarea unui manual pentru studierea in scoli

* elaborarea unei Enciclopedii a comunismului romanesc

* anularea condamnarilor politice

* modificarea si completarea cadrului legislativ privind accesul la arhivele legate de perioada comunista.


Discursul Presedintelui Traian Basescu

Raportul Final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania