Parasutistii care au fost alesi de generalul Stancu-lescu sa-i execute pe sotii Ceausescu sunt cu totii civili. Dupa 17 ani, ultimul dintre ei care mai ramase-se in Armata a hotarat sa traga linie si sa devina taximetrist. Unul s-a facut, pen-tru protectia sa, mason si a trecut la baptisti, iar altul e un tanar pensionar

Opt parasutisti de la Boteni s-au imbarcat voluntar, la 25 decembrie 1989, in elicoptere, stiind ca pleaca intr-o misiune sinucigasa.

Auzisera ca trebuia sa dea piept cu teroristii. Au aterizat la Targoviste si unul dintre pasagerii pe care ii escortau in elicoptere in uniforma de general era chiar generalul Stanculescu. A hotarat: "Tu, tu si tu". Atunci parasutistii Ionel Boeru, Dorin Carlan si Octavian Gheorghiu au aflat sentinta unui proces care inca nu incepuse. Erau membrii plutonului de executie a sotilor Nicolae si Elena Ceausescu. Au tras in acea zi de Craciun cu gandul la colegii lor morti la televiziune. Anii au trecut, iar viata a luat diferite intorsaturi pentru ei. Rand pe rand, au lasat uniforma militara. Ultimul dintre ei a facut-o in urma cu cateva saptamani.

IN GAZDA. Dorin Carlan credea ca gloantele pe care le-a tras in cuplul Ceausescu ii vor aduce bastonul de general. Nu a reusit sa ajunga decat pana la gradul de maior. Acum este in rezerva si isi castiga traiul lucrand la o companie straina care opereaza pe piata imobiliara. Nu mai are familie si sta in gazda. Athanasie Stanculescu i-a oferit posibilitatea sa-si exprime in scris trei dorinte care i-au fost indeplinite pe loc. Insa pestisorul de aur nu i-a pus ordine in viata.

RECOMPENSE

Nu pare a fi un tip resemnat. Considera ca inca mai lupta. "Pentru ce?", il intrebam. "Pentru principii. Aceste principii care mi-au distrus si ultima casnicie. Nevasta imi cerea sa parvin, sa-mi creez oportunitati si sa nu dau cu piciorul celor ivite. Am ales principiile. Am divortat a doua oara." Este dezamagit. L-au dezamagit colegii din plutonul de executie, l-au dezamagit si superiorii. Putini sunt cei carora le arata recunostinta: generalul Athanasie Stanculescu, gen. Eftimescu, colonelul magistrat Dan Voinea si cam atat. Pe multi dintre cei care au avansat fulgerator dupa Revolutie ii considera opera sa si a colegilor de pluton: "Daca nu am fi fost noi, multi nu ar mai fi ajuns generali…", opineaza Carlan. De fapt de la acest considerent pleaca totul. Considera ca sistemul i-a aruncat "in lada de gunoi a istoriei".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.