Apropiatii fostului ministru al economiei, Codrut Seres, au fost rasplatiti prin numiri in consilii de administratie si adunarile generale ale actionarilor in cadrul companiilor din portofoliul Ministerului Economiei si Comertului (MEC), acestia ocupand functiile respective si in prezent. Consilierii ministrului Seres, Ioana Apan, Cristina Maria Manda si Bogdan Pitigoi au primit functii in companiile din sistem.

Fosta consiliera al lui Seres, Ioana Apan, actualmente directorul general al Directiei Generale Cooperare Economica Internationala, Sinteze si Investitii din cadrul MEC, figureaza in nu mai putin de sapte Consilii de Administratie (CA) si Adunari Generale ale Actionarilor (AGA), ocupand si functia de adminstrator special la o a opta societate. Apan este, in prezent, membru al CA la Transgaz si Complexul energetic Craiova si reprezentant al MEC in AGA la Oil Terminal, Transelectrica, Termoelectrica, Hidroelectrica, OPCOM (administratorul bursei de energie). Ea a fost numita si administrator special la Oltchim Ramnicu-Valcea.
Fosta consiliera a fostului ministru al economiei, Maria Cristina Manda, este membru in trei CA la Complexul energetic Rovinari, Electrica Muntenia Sud si Romaero. Manda este si administrator special la Moldomin Moldova Noua.

Consilierul in cadrul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), semnatarul contractului de privatizare a Petrom, Constantin Nedelcu, face parte din CA al Romgaz si E.ON Moldova (fosta Electrica Moldova). El reprezinta interesele statului roman in cadrul AGA la societatile Electrocentrale Bucuresti, Complexul energetic Craiova si ICEMENERG Service. Nedelcu ocupa si functia de administrator special la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE si la Remin Baia Mare.

Consilierul fostului ministru al economiei, Bogdan Pitigoi, a fost mandatat sa reprezinte interesele MEC in consiliile de administratie de la Hidroserv Curtea de Arges, Teletrans si Conversmin. El este si in AGA la Societatea Nationala a Sarii si Hidroserv Portile de Fier. Fostul sef al Corpului de control al ministrului Seres, Madalin Bors, a fost numit in consiliul de administratie al Transelectrica si in AGA societatilor Oil Terminal si Teletrans. Sefa de cabinet a lui Seres, Roxana Iacob, face parte din consiliile de administratie ale Hidroserv Cluj, Hidroserv Curtea de Arges si ISCIR-CERT.

Iacob este si reprezentant al MEC in AGA la Termoserv Bucuresti. Numele Roxanei Iacob a aparut in dosarul privatizarilor strategice instrumentat de DIICOT. Sefa de cabinet a lui Seres, este, potrivit procurorilor DIICOT, cea care i-ar fi inmanat lui Stamen Stanchev materialul intern al MEC in care se aflau variantele prociectului normativ de vanzare a celor opt procente destinate salariatiilor Petrom. Remuneratia primita pentru o participare intr-un AGA sau CA difera de la o societate la alta, dar nu este mai mica de zece milioane de lei vechi.

Recordul in privinta numirilor in CA si AGA l-a detinut fostul consilier al lui Seres, Dumitru Saitoc. Acesta a facut parte din 11 consilii de administratie si adunari generale ale actionarilor in cadrul companiilor subordonate MEC. Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat vineri ca va numi membrii Consiliilor de Administratie si reprezentantii in Adunarile Generale ale Actionarilor de la societatile de stat preluate de catre AVAS de la OPSPI din cadrul Ministerului Economiei, astfel incat ministerul sa poata continua strategia in domeniul energetic. El a exclus astfel posibilitatea enuntata de noul ministru al economiei, Varujan Vosganian, ca AVAS sa cedeze MEC administrarea a circa zece companii, din cele preluate de autoritate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.