Ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, a anuntat, ieri, infiintarea Directiei de Prevenire si Investigare a Coruptiei si Fraudelor, care va fi condusa de un magistrat, altul decat Ilie Botos si va activa in coordonarea DNA. Directia va face si verificari din oficiu acolo unde exista probleme, inclusiv in cazul licitatiilor mai vechi, cum ar fi cea pentru achizitia avioanelor de transport scurt-mediu curier, contestata de firma spaniola EADS CASA la Romtehnica si la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor.

In functie de raspunsul Consiliului, Frunzaverde a anuntat ca isi rezerva dreptul de a demara o ancheta serioasa, prin noua Directie, pentru a afla daca licitatia a fost atribuita ilegal. El a mai spus ca ancheta va incepe cu stabilirea specificatiilor pe baza carora este intocmit caietul de licitatie.

"Nu voi accepta in niciun fel si sub niciun motiv ca asupra modului in care se organizeaza licitatiile de catre anumite structuri subordonate ministrului sau MApN sa planeze suspiciuni", a insistat el, adaugand insa ca nu crede ca asupra unei institutii trebuie sa planeze suspiciuni atunci cand ofertantul nu stie ce sa ofere.

Referindu-se la acelasi subiect, Frunzaverde a declarat ca a fost surprins de faptul ca, pe baza unui contract, a fost elaborat un material promotional, furnizat presei de catre una dintre firme. El a mai spus ca nu s-a intalnit cu niciun reprezentant al unei firme de echipamente militare si va evita sa faca asa ceva. La licitatia pentru achizitia avioanelor de transport scurt-mediu curier si-au depus ofertele numai EADS CASA, pentru avionul C-295, si Alenia Aeronautica din Italia, pentru avionul C-27J Spartan. Aceasta din urma a fost declarata castigatoare, informatia fiind publicata pe www.paginedidifensa inainte de a fi fost comunicata oficial in Romania.

In ceea ce priveste conducerea Romtehnica, Frunzaverde a afirmat ca aceasta va avea in curand un nou director, dar MApN se gandeste, daca vor exista probleme cu licitatiile din urmatoarele luni, la o structura in cea mai mare parte civila. Noua directie anticoruptie are la baza un model britanic, care va grupa toate competentele si atributiile structurilor deja existente - sectia Antifrauda, Auditul, Corpul de Control, Inspectoratele - va cuprinde si o unitate de evaluare a vulnerabilitatilor si riscurile la care sunt supusi angajati si structuri din MApN.

"Directia este si un raspuns la apelul facut de presedinte. In acest moment, licitatiile sunt practic organizate de Romtehnica, structura civila si militara, dar ca organizare preponderent civila", a recunoscut Frunzaverde, precizand ca inzestrarea si valorificarea materialelor existente in stocurile MApN sunt "foarte sensibile din punct de vedere al actelor de coruptie". Frunzaverde a precizat ca Directia nu va avea posibilitatea de a face investigatii cu caracter penal, dar va avea expertiza financiara si va colabora si cu DGIA, iar ancheta penala va fi preluata de DNA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.