A inceput intr-o zi de 16 decembrie, la Timisoara, cand s-a strigat pentru prima data in Republica Socialista Romania, "Jos Comunismul!"Apoi, doar o zi mai tarziu, orasul de pe Bega isi plangea primii mortii, ucisi de gloantele aparatului represiv trimis de dictatorul Nicolae Ceausescu sa reinstaureze ordinea.

Ziua de 17 decembrie 1989 a fost cea mai cumplita zi din istoria orasului Timisoara. Protestatarii au intrat in Comitetul Judetean si au aruncat pe fereasta documentele partidului, brosurile de propaganda si alte simboluri ale puterii comuniste. Atunci au incercat sa incendieze cladirea dar au fost opriti de unitati militare, moment in care au cazut 59 de martiri care au luptat pentru liberatea romanilor. in amintirea acelor zile insangerate, ieri, la Timisoara, drapelele au fost coborate in berna, s-au depus coroane de flori, s-au desfasurat slujbe de pomenire, expozitii foto, documentare, proiectii de film si concerte de muzica sacra.

Oamenii din Timisoara, cei care au declansat Revolutia au aprins aseara in balconul Operei, o flacara simbolica. Pentru comemorarea martirilor de pe treptele catedralei, din data de 17 decembrie, s-au aprins candele si pe platoul din piata Victoriei. Iar la initiativa Asociatiei Altar s-au impartit, in scolile timisorene, pliante si CD-uri cu momente din timpul Revolutiei, se organizeaza expozitii foto sau de pictura, toate acestea in dorinta de a ajunge si la tineri adevarul despre Revolutie. De asemenea, s-a inaugurat si un evenimet premiera pentru provincie, anume Salonul International de Arta "Recviem pentru un Craciun insangerat", care s-a derulat pana acum doar in Bucuresti. Manifestarile programate s-au incheiat cu o masa rotunda, la care au participat reprezentanti ai societatii civile care au dezbatut stadiului anchetelor facute in ultimii 17 ani pentru aflarea adevarului despre Revolutia din 1989.

"Cine a tras in noi?"

Aceasta este intrebarea care freamata pe buzele urmasilor revolutionarilor timisoreni, prezenti la fiecare termen al procesului in care sunt judecati (n.r.- la inalta Curte de Casatie si Justitie, in Dosarul Revolutiei de la Timisoara) sub acuzatii grave de genocid si crime impotriva umanitatii, generalii Mihai Chitac si Victor Atanasie Stanculescu. Zeci de revolutionari spun ca traiesc cu speranta ca vor prinde ziua in care cei vinovati vor plati pentru faptele lor. insa pe de alta parte, Uniunea Nationala a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere cere amnistierea faptelor petrecute in decembrie 89 care privesc cadrele militare. in acest sens, Uniunea a inaintat un proiect de lege, Ministerului Apararii, act in care sunt mentionati si cei doi generali. Reprezentantii Uniunii sustin ca atat Stanculescu cat si Chitac au fost de doua ori achitati in instanta, acesta fiind faptul care ar indica nevinovatia lor.

Comemorarea Revolutiei la Bucuresti a esuat

Participantii la Marsul Libertatii, organizat ieri pentru comemorarea victimelor revolutiei, la care urmau sa participe si motociclisti a esuat. Potrivit autoritatilor, organizatorul actiunii, Remus Cernea, director executiv al Asociatiei pentru Libertatea de Constiinta nu a obtinut autorizatia ca marsul pietonal sa fie insotit de o coloana de motociclisti. in acest sens, Remus Cernea a declarat ca "mentalitatile de trista amintire continua sa domine in Romania, in fond, acum 17 ani, atunci cand cei pe care ii omagiem astazi au iesit in piata pentru libertatea noastra de expresie".