Unul dintre initiatorii raportului, Sorin Iliesiu (vicepresedinte al Aliantei Civice), isi aminteste cum s-a ajuns pana in acest moment: "Primul pas a fost Proclamatia pentru Romania lansata de mine in aprilie 2005. Dupa o luna si jumatate a urmat "Apelul pentru Romania" ca un raspuns al "Proclamatiei pentru Romania". "

Apelul pentru Romania" a fost semnat de cele mai prestigioase personalitati din tara. Dupa aceea, in octombrie 2005, am raspuns solicitarii presedintelui Romaniei de a avea un prim raport in baza caruia sa se condamne comunismul. Acel raport initial exista deja in materialul documentar al Memorialului Sighet, material la care a lucrat timp de 11 ani o intreaga echipa de specialisti coordonati de cei mai prestigiosi istorici ai comunismului mondial si romanesc. A urmat formarea Comisiei Tismaneanu".

Impreuna cu Vladimir Tismaneanu, Sorin Iliesiu a redactat ulterior si concluziile Raportului Comisiei Tismaneanu. Dar, subliniaza acesta, evident ca toti membrii comisiei au putut face modificari.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.