Vladimir Tismaneanu l-a nominalizat si pe tatal sau, Leonte Tismaneanu, printre activistii anilor '50

Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Adrian Paunescu, Walter Roman (tatal fostului premier Petre Roman), Gisella Vass (bunica lui Bogdan Olteanu) si Dinu Sararu sunt numele pomenite in Raportul Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste, condusa de politologul Vladimir Tismaneanu. Forma finala a Raportului a fost tiparita miercuri in cateva editii, una dintre ele fiind prezentata de profesorul Tismaneanu ziarului Adevarul, iar o alta ajungand la presedintele Traian Basescu. seful statului va cere luni, in parlament, condamnarea comunismului.

Vinovatii si victimele, in 660 de pagini

660 de pagini cuprinde Raportul Tismaneanu. La final, recomandarile adresate presedintelui Traian Basescu. sefului statului i se cere condamnarea regimului comunist, nominalizarea vinovatilor si initierea unor actiuni legislative. De asemenea, i se mai cere sa sprjine cercetarea si accesul liber la arhive, dar si ca ororile regimului comunist sa fie prezentate in programele educationale. Se mai cere sefului statului sa ia atitudine pentru finalizarea dosarelor Revolutiei si cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Raportul Comisiei Tismaneanu prezinta in amanunt perioada dictaturii comuniste. Numele disidentilor si ale politrucilor. La categoria "vinovati de impunerea si perpetuarea unui sistem bazat pe faradelege" sunt indicati, printre altii, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker, Gheorghe Apostol, Gogu Radulescu, Manea Manescu si Ion Iliescu. De altfel, numele fostului presedinte apare in mai multe subcapitole ale Raportului. in special in cele care se refera la responsabilii mentinerii la putere a regimului comunist. La capitolul "indoctrinarea populatiei", Ion Iliescu este nominalizat alaturi de Mihai Roller, Paul Niculescu-Mizil, Walter Roman, Silviu Brucan si altii.

Printre activistii de frunte ai PCR sunt amintiti Mihai Bujor Sion (fiul acestuia a fost, dupa 1990, consilierul lui Ion Iliescu), dar si Leonte Tismaneanu, tatal politologului Vladimir Tismaneanu, avand la un moment dat, in anii ‘50, o functie in PCR. Printre responsabilii cu propaganda apare si Matei Socor, care a condus agentia de presa Agerpres, tatal analistului politic Vladimir Socor, care lucreaza pentru mai multe ziare europene si americane.

Printre cei cu functii de varf in propaganda comunista sunt citati, printre altii, Paul Niculescu-Mizil, Leonte Rautu (fiica acestuia, Anca Oroveanu, face parte din GDS), Eugen Florescu si iarasi Ion Iliescu. Raportul prezinta, la final, biografiile liderilor comunisti importanti, printre care si Ion Iliescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.