Grupul pentru Platforma Liberala a decis ieri sa devina partid. Se considera deja aliatul PD impotriva liberalilor. PD n-are nimic impotriva

Theodor Stolojan impreuna cu Mona Musca, Gheorghe Flutur si alti disidenti liberali au anuntat ieri, la hotelul Novotel din Bucuresti, constituirea Partidului Liberal Democrat, renuntind aparent sa mai "salveze PNL de petro-liberalii lui Calin Popescu Tariceanu".

"Groparii" liberalismului petrolier

"Am asteptat pina in ultima clipa un raspuns corect din partea conducerii actuale a PNL", incerca Stolojan sa explice graba cu care infiinteaza un alt partid. El a enumerat toate actiunile "incorecte" ale lui Tariceanu, excluderi, revocarea ministrului Gheorghe Flutur, scrisorile de intimidare. "Asistam la decesul PNL, deces semnat de Calin Popescu Tariceanu, Bogdan Olteanu, Ludovic Orban, Crin Antonescu si altii ca ei", a prezis Stolojan, facind trimitere la ultimul sondaj Gallup in care PNL avea 11%.

El s-a laudat ca platforma liberala are 11.500 de semnaturi si le-a transmis filialelor ca este momentul la care trebuie sa se hotarasca daca ramin cu "acesti gropari ai liberalismului" care indreapta PNL spre prabusire. Pe linga 21 de deputati si 8 senatori, platformistii iau in calcul atragerea a doi senatori, unul de la PNL, Alexandru Mortun, si altul de la PRM, Viorel Duca.

In asteptarea unei "minuni"

Initiatorii noului partid se considera deja parte a Aliantei D.A. si avertizeaza ca se vor consulta doar cu PD pentru sustinerea proiectelor Guvernului in Parlament. Oficial, platformistii au abandonat lupta cu conducerea PNL, pentru ca ieri alti opt lideri de filiale liberale erau amenintati cu demiterea din functii. Neoficial, platformistii vizeaza sa provoace caderea lui Calin Popescu Tariceanu din functia de prim-ministru, dar si din cea de presedinte al PNL.

Infiintarea acestui partid ar trebui, conform planului, sa alarmeze baza partidului care vede PNL rupt in doua formatiuni rivale, cu Stolojan sustinut de presedintele Basescu si cu Tariceanu care a pierdut majoritatea pentru a mai guverna. Speranta platformistilor este ca pina sa ajunga sa inregistreze la tribunal noua formatiune politica sa se intimple "o minune" cu Calin Popescu Tariceanu.

Tariceanu raspunde virulent

Tariceanu nu s-a aratat surprins ieri de faptul ca Stolojan a infiintat Partidul Liberal Democrat (PLD) si a sustinut ca platformistii dovedesc astfel ca urmareau, de fapt, slabirea PNL, fiind totodata "dirijati din afara". El a afirmat ca liberalii au pus la indoiala de la bun inceput mesajul platformistilor legat de unitatea liberalilor si a PNL si l-a atacat totodata pe Theodor Stolojan, caruia i-a pus la indoiala orientarea liberala. "Cit priveste titulatura si esenta acestui partid, o sa vedeti ca nu este nici liberal, nici democrat. Nu e liberal pentru ca dl Stolojan are tot atit de multa legatura cu liberalismul cit am eu cu social-democratia. Si daca o persoana care s-a ocupat de conturile regimului comunist si ale lui Ceausescu inainte de 1989 poate fi considerata liberala, dati-mi voie sa ma indoiesc. Daca cineva care a fost sustinator al campaniei dlui Iliescu poate fi considerat un liberal, iarasi dati-mi voie sa ma indoiesc", a afirmat presedintele PNL.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.