Mai intii a fost Iliescu la televizor. Apoi a fost Iliescu la putere. Si a vazut ca era bine. Si a furat. Dupa el, chiar daca nu fusesera la televizor, darmite la Lovilutie, la putere au ajuns "revolutionarii" facuti dupa chipul si asemanarea lui Bebe Ivanovici. Si ei au vazut ca era bine. Si au furat si ei. Astfel, ghiulurile au ajuns proprietare de spatii in centru si terenuri intravilane. Dupa ce si acest val si-a luat ratia de libertate masurata in conturi si vile, la putere au ajuns, prin infiltrari si delegati, disidentii. Si au vazut si ei ca era bine. Si au inceput sa fure si ei. Printre cei din urma, Mircea Raceanu. Care a stiut, si a vazut si el ca era bine, ca cei din urma veniti vor fi cei dintii la furat. Libertate. Vom fura si vom fi liberi. Sau era ca vom face lobby si liberi? Sa vedem.

O afacere imobiliara aflata intr-un stadion avansat de degradare

In zona centrala a Clujului zace stadionul echipei de fotbal "U" Cluj, ciuruit in asa hal incit risca sa le cada in cap VIP-urilor politice care saminteaza la meciurile echipei. Stadionul degradat este o ultima reduta care, odata darimata, va face loc unor investitii imobiliare foarte profitabile, ce lasa gura apa multor omnivore locale. Unul este si liberalul Marius Nicoara, noul dusman politic al lui Boc si totodata presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, institutie care are in proprietate stadionul. Nicoara - grasun, grizonant si cu barbuta - a fost pilot de raliuri, fapt pentru care intre el si Calin Popescu Tariceanu s-a legat o prietenie pasionanta. Asa ca, pe la inceputul anului, Tari l-a sunat pe Marius si i-a spus prieteneste ca e rost de facut un stadion modern la Cluj deoarece niste americani tocmai au iesit din biroul lui cu o oferta nesperata.

Din acelasi birou, fosgaindu-si costumele de mii de euro, a iesit romano-americanul Stefan Plesea, dar si Gabriel Sandu, deputat PNL de Braila, doua pistoane foarte importante in angrenajul afacerii ce urma a se croseta. La andrele, adica in capatul celalalt al urzelii, se afla Mircea Raceanu. Adica fostul director adjunct al Directiei America de Nord din Ministerul Afacerilor Externe. Care, in ianuarie 1989, beneficia de un sejur pe baza de interogatorii la Secu, dupa ce fusese prins cu documente secrete in buza portii Ambasadei SUA.

Romanii ramin in chiloti, americanii poarta sorturi masonice

Pe Aeroportul Cluj-Napoca, Nicoara i-a intimpinat pe Sandu si Plesea, care il minau de la spate pe Willi Lauterbach, om de afaceri din Washington, patron al societatii Global Development Partners (GDP). Virstnicul Willi a intrat brusc in subiect si a cerut CJ Cluj sa-i puna la dispozitie vechiul stadion (pentru a fi darimat), plus terenurile inconjuratoare situate la limita parcului central al orasului (circa 10 hectare).

Si asta in conditiile in care metrul patrat in zona centrala bate spre 1.000 de euro. Scopul: construirea unui nou stadion (ce valoreaza maximum 30 de milioane de dolari), dublata de o investitie imobiliara care sa-i asigure americanului recuperarea cu virf si indesat a celor circa 100 de milioane de dolari, costul aproximativ al proiectului. Banii ar urma sa se reproduca in asa hal incit, in maximum sapte ani, sa genereze un profit de alte citeva sute de milioane de coco.

Lauterbach a insistat ca afacerea sa se faca musai fara licitatie, pe baza unei simple scrisori de intentie si a unui proiect. Nicoara a inteles mesajul si a urlat din toti rarunchii ca se impune o asociere directa si ca e in interesul orasului sa nu-i piarda pe investitori din caza unor mofturi legale. Willi Lauterbach, despre care se spune ca poarta cu mindrie sortulet masonic, nu putea fi refuzat la Cluj tocmai de fiul lui Titus Nicoara, seful unei loje masonice locale si prieten al lui Dan Amedeo Lazarescu, in casa caruia s-a zbenguit actualul prim-ministru, pe post de fiu vitreg.

Mircea, fa-te ca ii consiliezi!

Lauterbach a plecat spre Washington cu promisiunea ferma a cedarii stadionului si l-a lasat ca om de legatura la CJ Cluj pe Stefan Plesea, in calitate de reprezentant pe Romania al companiei GDP si vicepresedinte al societatii de consultanta Forumul Romano-American (FRA). In jurul FRA se tese o alta plasa informativa si de business. FRA este o companie ce ofera consultanta si intermedieri in diverse domenii, in special cu petrol, combustibili, carbune si gaze.

Ca lucrurile sa se limpezeasca, trebuie spus ca disidentul Mircea Raceanu este consultantul principal al FRA si un obisnuit al cafelei de dimineata din biroul lui Nicholas Taubman, ambasadorul SUA la Bucuresti. Raceanu este fiul comunistului reactionar Grigore Raceanu, prietenul lui Silviu Brucan si semnatar al "Scrisorii celor sase" impotriva lui Ceausescu, misiva pe care ar fi trebuit sa o semneze si curajosul Ion Iliescu.

Peste timp, FRA a avut insa intotdeauna deschisa usa la Cotroceni atit timp cit Cucuveaua si-a cintat partitura. Cu ocazia turneelor de lobby ale FRA, Stefan Plesea, elevul lui Raceanu, s-a fotografiat festiv cu Ion Iliescu, Ioan Mircea Pascu, dar si cu nelipsitul combinator de serviciu Ioan Talpes. Celalalt piston trimis la Cluj de Tariceanu este deputatul PNL Gabriel Sandu, de loc din Prahova, fieful lui Dinu Patriciu. Chestionat asupra implicarii sale in afacere, deputatul a dat din colt in colt, spunind ca e bine sa fie liniste, ca nu cumva americanii de la GDP sa se supere si sa plece. Sandu provine din UFD, este prieten cu Varujan Vosganian si o bucata de timp a functionat in tabara omului de afaceri Florin Anghel din PNL Prahova.

Iudeo-masonii au frecat falimenta prin SUA

Data fiind situatia, sa vedem cit de greu este pentru presedintele CJ Cluj sa-si scoata sortuletul si camasa murdare din afacerea cu stadionul, dupa ce s-a pupat in mod ritual si metaforic direct pe gura cu americanii. Willi Lauterbach ii are ca asociati in GDP pe Timothy Kissler si pe kuweitianul Baker Al Sadi. Acesta din urma, dupa cum vom vedea, este o alta cheie franceza, pardon, ucraineana, a angrenajului.

Lauterbach si Kissler sint cunoscuti ca niste cai breji in rindul comunitatii evreiesti si putin masonice din State si au fost implicati in afaceri imobiliare soldate cu tepe pentru comunitatile din Richmond - Virginia si Washington D.C. De afacerile lor s-au ocupat indeaproape Washington Post, care a scris cum Baker, Lauterbach si Kissler au preluat echipa de fotbal american D.C. United si stadionul aferent, asumindu-si obligatia sa construiasca un nou stadion.

Cei trei nu au reusit sa faca rost de cele 25 de milioane de dolari necesari investitiei. Tot presa americana a aratat cum Lauterbach si Kissler au tras in piept administratia orasului Richmond, care le-a oferit facilitati pentru construirea unui stadion, dar si a unui complex imobiliar. In final, nici una dintre investitii nu a mai vazut lumina reflectoarelor. Datele de mai sus clarifica graba, dar si interesul americanilor, ca CJ Cluj sa nu faca licitatie pentru stadion si sa semneze o asociere directa prin care cedeaza arena si terenul aferent. De fapt, rupti in coate cum sint, Lauterbach si Kissler vor sa foloseasca stadionul si terenul ca garantie pentru un eventual imprumut care sa-i scoata din cacaniul cotidian al propriilor afaceri.

Nu numai Borat a confundat Kazahstanul cu Romania

Una peste alta, lucrurile n-ar sta chiar asa de grav, pentru ca o teapa in plus sau in minus la Cluj, care are nefasta sansa sa agate din plin afaceri de tip Caritas sau Dacia Felix, ar fi o adiere pentru bizonul contribuabil. Insa aparitia kuweitianului Baker Al Sadi in compania Global Development Partners alaturi de Lauterbach si Kissler e in masura sa ridice parul pe spate chiar si molcomilor ardeleni. Baker, al carui sediu central este la Londra, pute a gaz ucrainean de la o posta. Tocmai in Cipru, Baker Al Sadi imparte conducerea firmei de consultanta Pallini Investments alaturi de britanicul Charles Edward Treherne, asociatul ucraineanului Ivan Fursin, maharul intermedierilor cu gaz intre Europa si Kazahstan.

Fursin a aparut in ecuatia cu intermediere de gaze acum doi ani, dupa ce presa internationala a aflat ca adevaratul tartor al gazului kazah este mafiotul ucrainean Semyon Moghilevichi, cautat de ani buni de FBI. Simpla lectura a afacerilor din ultimii 15 ani ale lui Moghilevichi iti ridica automat si restul de par din cap, mafiotul fiind acuzat de spalare de bani, crima organizata, condimentate cu asasinate si executii la comanda.

Se intra in prelungiri

Chiar daca nu are habar de asemenea povesti, El Lider Minimo Emil Boc a simtit in nari freamatul neobisnuit al adversarului sau Marius Nicoara, care s-a agitat toata vara, neobisnuit de mult, pe problema stadionului. Nicoara a reusit recent sa-i convinga pe consilierii PSD ca stadionul trebuie matrasit pentru o cauza nobila.

Asa ca Boc a scos pe tapet propria varianta de stadion, pe un teren in afara orasului, agitind public o oferta a grupului israelian SOLAN, specializat in telecomunicatii. Sahul dat de Boc e cu atit mai dureros cu cit Nicoara nu are sub control terenurile din jurul stadionului, ce apartin Primariei, fara de care americanii nu vor sa intre in afacere. Iritat, seful liberalilor clujeni a tiparit 100 de mii de fluturasi pentru a forta mina mica si rotunda a lui Boc, pe considerentul ca face sondaj printre clujeni, apropo de proiectul stadionului.

Printre dinti, liberalul a promis clientelei politice ca, daca Boc nu-l lasa sa faca stadion (adica nu-i da terenurile de linga stadion), tot va reusi sa aduca de la Guvern vreo trei milioane de euro pentru lucrarile de consolidare a vechii arene, mai ales ca de la anul "U" Cluj va juca in prima divizie. In care ar vrea sa intre si liberalul Nicoara. E vorba de cea de afaceri, v-ati prins.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.