Precedent judiciar: statul roman a fost condamnat de CEDO pentru expulzari pe motive de siguranta nationala, din cauza procedurilor legale „arbitrare“ prin care sint declarati indezirabili anumiti cetateni straini

Din acest an, cetatenii straini declarati indezirabili si expulzati din Romania pe motive de "siguranta nationala" obtin cistig de cauza la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Precedentul a fost creat in iunie anul acesta, prin cazul "Lupsa impotriva Romaniei". Dosarul are la baza o actiune din august 2003, cind un cetatean sirbo-muntenegrean, ce locuia in tara noastra din 1989, casatorit cu o romanca, a fost declarat indezirabil printr-o ordonanta a procurorului, pentru zece ani. Motivatia: "Existau informatii si indicii temeinice ca desfasura activitati de natura a pune in pericol siguranta nationala", documentate de SRI.

Instanta europeana a stabilit ca cetateanului strain i-a fost incalcat dreptul la viata privata si de familie, intrucit ordonanta prin care a fost declarat indezirabil nu i-a fost comunicata, urmarirea penala nu a fost niciodata declansata impotriva sa, iar prin Legea privind regimul strainilor nu i s-au oferit garantiile minimale impiedicarii arbitrariului autoritatilor si i s-a refuzat dreptul la un proces echitabil si la un recurs efectiv. CEDO a dispus ca statul roman sa-i acorde daune morale si materiale in valoare de 15.000 de euro, plus 3.000 de euro onorariul avocatilor.

Romania plateste, turcul primeste

Un al doilea caz, "Kaya impotriva Romaniei", a fost solutionat de CEDO pe 12 octombrie anul acesta, dupa acelasi tipar. In primavara anului trecut, ca urmare a solicitarii SRI, cetateanul turc de origine kurda Saban Kaya, stabilit de cinci ani in Romania, casatorit tot cu o romanca, a fost retinut de politie in baza unei ordonante prin care era declarat indezirabil pentru 15 ani. Motivatia a fost aceeasi: siguranta nationala.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.