Premierul Tariceanu conduce de azi oficial un guvern minoritar, dupa ce conservatorii au decis ieri sa intre in Opozitie

Consiliul National al PC a decis ieri, in unanimitate, iesirea de la guvernare, ministrii conservatori urmind sa-si depuna astazi demisiile.

Liderul PC, Dan Voiculescu, a declarat ca doua sint motivele pentru care s-a decis iesirea de la guvernare: "Criza politica declansata de tandemul Traian Basescu-Theodor Stolojan si refuzul partidelor din coalitie de a sprijini principalele proiecte de legi ale PC". Decizia a fost luata, practic, intr-un cadru restrins, la primele ore ale diminetii, la o intilnire "pregatitoare" pe care Dan Voiculescu a avut-o cu citiva membri ai conducerii centrale si citiva lideri de filiale. A urmat propunerea oficiala luata in cadrul Biroului Politic al partidului. Desi aici s-a votat in unanimitate, au existat numeroase voci - mai ales din zona parlamentara - care au atras atentia ca iesirea de la guvernare este o arma cu doua taisuri.

"Exista sanse sa crestem in procente, dar exista sanse foarte mari sa pierdem totul, sa nu mai intram in Parlament in caz de anticipate sau alegeri normale, exista sanse sa nu se mai auda de PC", a fost argumentul forte al celor care nu au agreat iesirea de la guvernare. Votul din Consiliul National a reprezentat o formalitate, pentru ca, de regula, ce propune Biroul Politic "masa partidului" aproba fara comentarii. Daca mai observam ca 80% dintre membrii CN sint alesi locali, care nu sint in pericol sa-si piarda pozitiile, votul este astfel explicabil.

Adversarii PC: PD, Basescu si Stolojan

Trecut in opozitie, PC - prin vocea lui Dan Voiculescu - si-a desemnat adversarii: "Adversarul nostru este PD. PD este un partid de nou-comunisti; se apropie de statutul unui partid totalitar; este o prelungire a lui Traian Basescu; se va dezumfla cind va cadea Traian Basescu". Despre seful statului, liderul PC a spus: "Basescu este un mare ipocrit si un mare mincinos. El va spune ca noi am declansat criza politica. In realitate el a declansat-o, iar criza politica adevarata vom avea atunci cind PD se va retrage de la guvernare. Basescu este artizanul spargerii PNL, el este papusarul care a manevrat instrumentul numit Stolojan".

Vot conditionat la buget

PC va vota bugetul pe 2007 numai in situatia in care guvernantii vor accepta ca TVA sa fie redusa la alimentele de baza si neimpozitarea profitului reinvestit. In Parlament, PC va manifesta deschidere fata de PNL ("singurul partid din Coalitie care ne-a respectat") si fata de un PSD reformat. "Avem rezerve fata de PRM, excludem orice colaborare cu PD, vom vota proiectele ce au legatura cu UE", a mai afirmat Dan Voiculescu.

"Nu ne pleaca parlamentari"

Voiculescu este convins ca din PC nu va pleca nici un parlamentar. El a aratat ca la precedenta iesire de la guvernare (2004, primavara), "toti cei care au plecat s-au ratat din punct de vedere politic". De asemenea, Voiculescu a luat ferm apararea lui Seres, spunind ca "nu este implicat in spionaj economic, si a aratat ca probabil presedintele Traian Basescu ar trebui sa fie acuzat de tradarea interesului national, pentru ca ne implica in scandaluri internationale si regionale, care creeaza o situatie ca Federatia Rusa sa ne devina ostila". De asemenea, liderul PC a mai mentionat ieri ca nu este interesat de fuziuni cu alte partide politice.

PC ramine la guvernare in teritoriu

Sefii institutiilor deconcentrate din tara, care provin de la Partidul Conservator, nu se arata dornici de a renunta la posturi. Ei spun ca, desi institutiile au fost impartite pe baza de algoritm politic, au ocupat posturile respective prin concurs, ceea ce le confera statutul de specialisti, nu de politicieni.

"Am dat concurs in noiembrie 2005, apoi, potrivit legii, am renuntat la orice functie politica, raminind simplu membru de partid. In mod normal, decizia partidului de a iesi de la guvernare nu are de ce sa ma afecteze", spune Cornel Nut, seful Directiei de sport a judetului Cluj. Si presedintele interimar al organizatiei judetene a PC Constanta, Gheorghe Martin, a declarat ieri ca nu intentioneaza sa-si retraga oamenii de la conducerea institutiilor deconcentrate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.