Pasaportul nu va mai fi obligatoriu pentru cei care parasesc Romania cu destinatia UE. Exista si exceptii, dar majoritatea statelor ii vor primi pe romani pe teritoriul lor doar pe baza cartii de identitate. "Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta care stabileste ca, de la 1 ianuarie 2007, cartea de identitate va constitui documentul de calatorie pe baza caruia cetatenii romani vor putea circula in statele membre UE. In acest fel, la controlul de frontiera va putea fi prezentat pa-saportul sau cartea de identitate", a declarat Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor.

Cehia, Cipru si Suedia vor pasaport

Pentru ca documentele romanesti nu sint conforme cerintelor tuturor statelor UE, romanii vor avea nevoie si de pasapoarte in cazul a trei tari. "Cehia si Cipru nu vor permite accesul pe baza cartii de identitate decit cu conditia existentei pe document a unui cod de bare, pe care insa cartile de identitate romanesti nu il au. Astfel, pentru a intra in aceste tari este nevoie de pasaport.

Si in cazul Suediei este o problema, pentru ca solicita existenta pe document a unei rubrici cu cetatenia, care nu exista in cazul rezidentilor in Romania", a precizat Blaga.