Secretarul de stat Leonard Orban, desemnat de Romania pentru functia de comisar european pentru multilingvism, a declarat la audierile de luni dupa-amiaza de la Bruxelles ca in mandatul sau isi propune sa promoveze invatarea limbilor straine in scoli pentru ca cetatenii Europei sa fie mai competitivi pe piata muncii.

Leonard Orban si candidatul desemnat de Bulgaria pentru Comisia Europeana, Meglena Kuneva au raspuns separat la intrebarile oficialilor europeni. Domnul Orban a vorbit in trei limbi - a inceput spunand cateva fraze intr-o franceza foarte sovaitoare, a continuat mai ferm in engleza, iar restul audierilor a vorbit romaneste.

Incurajarea tinerilor de a invata cel putin doua limbi straine

El a insistat insa ca unul din obiectivele sale daca va fi confirmat e sa-i incurajeze pe studentii si elevii europeni sa vorbeasca curent cel putin trei limbi.
Alte idei pentru viitor privesc incurajarea subtitrarii filmelor, necesitatea ca europenii sa invete limbile principalilor partneri comerciali - rusa, chineza, araba -dar si nevoia predarii limbilor europene pentru imigrantii care se stabilesc in tarile Uniunii.

In general, el a respins ideea ca portofoliul atribuit lui e lipsit de greutate politica, repetand ca e vorba de un post important, care se ocupa de peste 1 la suta din buget si 15 la suta din personalul institutiilor europene.

Foarte multe intrebari venite din partea eurodeputatilor maghiari - dar nu numai - s-au referit la drepturile minoritatilor, in special la unguri si roma. Livia Jaroka, prima eurodeputata de origine roma, membra a partidului FIDESZ din Ungaria, a remarcat ca saptamana trecuta in cadrul zilelelor portilor deschise la universitatea Babes Bolyai nu s-a permis nici macar ca semnele "interzis fumatul" sa fie in limba maghiara.

Intrebari despre drepturile minoritatilor din Romania

De fiecare data, raspunsul domnului Orban a fost general si defensiv.

Alti europarlamentari au dorit asigurari ca limbile minoritare precum catalana vor primi statut oficial in Uniunea Europeana. Domnul Orban a amintit insa ca deciziile privind limbile oficiale sunt luate prin unanimitate de statele membre.

Comisia de cultura si cea pentru probleme constitutionale a Parlamentului European vor evalua marti audierile domnului Orban. Dar indiferent de competenta sa, problema viitorului comisar roman e aceeasi: domeniile acoperite de multilingvism - cultura si educatia - raman decizii nationale, unde competenta Comisiei Europene e foarte limitata.

Din primele reactii aparute la Bruxelles, din partea a doua importante grupuri din Parlamentul European, conservatorii si socialistii, reiese limpede ca Leonard Orban are mari sanse sa primeasca aprobarea pentru noul post.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.