Fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu a coordonat un doctorat plagiat, dupa cum confirma expertii si chiar autorul lucrarii originale, un chimist olandez

In 2003, Ecaterina Andronescu, pe atunci ministrul Educatiei, a devenit conducatorul de doctorat al Cristinei Nechifor, sef de lucrari la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti. In timpul perioadei de trei ani, doctorandul trebuie sa-si prezinte rezultatele intermediare ale cercetarii la simpozioane sau conferinte si sa publice articole in reviste de specialitate.

Doctoranda Nechifor a prezentat trei astfel de sinteze despre particule magnetice si ferofluide: doua la a XIII-a Conferinta Romana Internationala de Chimie si Inginerie Chimica, iar a treia in "Revista Nationala de Chimie", numarul din august 2003. In sintezele coordonate de Ecaterina Andronescu apar insa paragrafe dintr-o teza de doctorat, sustinuta de un chimist olandez pe nume Gerard Antonie van Ewijk la Universitatea din Utrecht in 2001. "Am citit cele doua teze si gasesc asemanarea dintre ele ca fiind amuzanta. Este fara nici un dubiu cea mai evidenta copiere a unui text pe care am vazut-o pina acum", spune van Ewijk.

Conducatorul, primul responsabil

Cristina Nechifor si-a sustinut in mod public teza de doctorat in luna august 2005, iar in luna decembrie, ministrul Educatiei a semnat ordinul de acordare a titlului de doctor. Prin norma didactica, coordonatorul de doctorat trebuie sa se intilneasca cu doctorandul cel putin jumatate de ora pe saptamina pentru a discuta despre evolutia lucrarii. Pusa in fata unui caz ipotetic de plagiat, fara sa stie ca e vorba despre cazul Nechifor-Ewijk, Ecaterina Andronescu se arata foarte ferma: "Este un fapt foarte grav. Dar conducatorul lucrarii are prima responsabilitate in aceasta poveste. El este in prima linie. El stabileste, impreuna cu studentul, titlul tezei, bibliografia pe care trebuie sa o parcurga si ce trebuie sa aduca nou".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.