Relatia dintre Mihai Donciu, consilierul ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, si Stamen Stancev, bulgarul care lucra pentru firma de consultanta Credit Suisse First Boston, acuzati de tradare si respectiv spionaj, pare sa fi fost mult mai apropiata decit cea justificata de colaborarea dintre un consilier ministerial si un consultant in domeniul privatizarii.

Apartamentul in care locuia Stancev in perioadele in care venea in Romania, din bulevardul Magheru nr. 9, apartine unei persoane care nu mai locuieste in tara. Conform administratorului imobilului, din luna iunie, de cind sta Stancev acolo, nu au fost niciodata probleme cu plata intretinerii. "Stiu de la administratoare ca venea sa plateasca intretinerea unul dintre cei doi pe care i-am vazut vineri la televizor, ca erau anchetati", ne-a declarat presedintele asociatiei de proprietari ai imobilului, Ilie Soit Vizante.

Vineri, doar doua persoane au fost anchetate la Parchetul General in aceasta afacere: Dorinel Mucea, director adjunct la oficiul de privatizare din Ministerul Economiei, si Mihai Donciu, consilierul lui Zsólt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Ilie Soit Vizante il exclude pe primul ca fiind cel care platea intretinerea in numele bulgarului: "Nu era Mucea, ca pe ala il stim", ne-a declarat el. Mihai Donciu, consilierul ministrului Comunicatiilor, este cercetat pentru savirsirea infractiunii de tradare prin transmitere de secrete.

Conform procurorilor, el ar fi furnizat lui Stamen Stancev informatii clasificate cu privire la privatizarea Romtelecom. Contactat telefonic, Donciu a refuzat sa faca vreun comentariu, sa confirme ori sa infirme informatiile noastre.

Seres e atacat de procurori din patru puncte cardinale
Rezolutia prin care Parchetul General a dispus inceperea urmaririi penale pentru cazurile de spionaj si tradare mentioneaza numele ministrului Codrut Seres in patru licitatii de privatizare.

Electrica Muntenia Sud

Punctajele firmelor care doreau sa cumpere SC Electrica Muntenia Sud SA au ajuns la Stamen Stancev cu acordul ministrului Seres. Procedura de desfasurare a licitatiei prevedea ca, dupa preselectia ofertelor celor cinci firme, partea romana trebuia sa comunice reprezentantilor companiilor respective faptul ca au fost calificate pentru etapa a doua, dar fara sa li se comunice si punctajele realizate. Stamen Stancev a intrat in posesia acestor punctaje, date care trebuiau sa ramina "secret de serviciu", cu aju-torul lui Dorinel Mucea, director adjunct al Oficiului de Privatizare din Ministerul Economiei si presedinte al Comisiei de licitatie, si au ajuns la Vadim Benyatov, responsabil in cazul Credit Suisse First Boston (CFSB).

In urma unor discutii cu un fost director de la CFSB, Stancev a afirmat ca transferul de date s-a realizat cu stiinta ministrului Econo-miei si Comertului, Codrut Seres, caruia bulgarul i-a cerut personal aceste informatii, iar Seres i-ar fi dat sarcina lui Dorinel Mucea sa execute acest ordin.