In noiembrie 1987, muncitorii de la Autocamioane Brasov s-au revoltat. Fara sa se fi facut atunci un anunt public, 61 dintre acestia au primit sentinte intre 6 luni si 3 ani, pedeapsa executand-o la locul de munca. Cu ocazia sarbatoririi a 19 ani de la revolta de la Brasov, Asociatia "15 Noiembrie 1987" a organizat o conferinta cu tema "Crimele Comunismului".

In 1987, singurii intelectuali care s-au manifestat in vreun fel de partea revoltatilor de la Brasov au fost Doina Cornea si Silviu Brucan. Dupa caderea comunismului insa, cand circa zece institute de cercetare din Romania se ocupa de studiul lui si cand exista "comisii de partid si de stat" care-si propun investigarea si stigmatizarea "crimelor comunismului", eroii de la Brasov nu sunt prezenti in acestea. Despre "crimele comunismului" si relatiile dintre oamenii implicati in calitate de victime, tortionari si justitiari am stat de vorba cu cativa dintre brasovenii contestatari din 1987. Oameni uitati si trecuti cu vederea de politicienii si intelectualii care decid si se constituie in comisii in numele lor.

DANIEL ANGHEL (47 ani, condamnat la 2 ani si 6 luni inchisoare cu executare la locul de munca, deportat la Topoloveni, jud. Arges):

"In timpul anchetei am fost supusi unor abuzuri greu de imaginat. Aparatul represiv si-a format specialisti instruiti sa te faca sa declari ceea ce doreau ei. Iar pentru aceasta foloseau orice metode. Erau specializati pentru a tortura persoanele incomode. Dupa proces am fost deportat la Topoloveni doi ani de zile. In fiecare saptamana trebuia sa ma prezint la militie sa dau un raport. Totdeauna cand paraseam localitatea trebuia sa anunt ca ma deplasez in alt oras si sa declar care era scopul acelui drum. Mai faceam un 'abuz>> si nu anuntam, pentru care eram de fiecare data sanctionat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.