Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a pus in discutia Guvernului posibilitatea ca raportul final al privatizarii Bancii Comerciale Romane sa fie desecretizat si facut public. Solicitarea premierului este adresata Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Acest organism s-a reunit ieri pentru a analiza corectitudinea contractului de privatizare a Petrom, dar si a celorlalte privatizari efectuate in sistemul energetic national. Primul-ministru nu va fi prezent la sedinta CSAT datorita unei operatii la picior pe care trebuie sa o faca in Franta.

Totusi, Tariceanu si-a precizat deja pozitia fata de posibila renegociere a contractelor sustinand ca ar fi un semnal foarte prost pentru potentialii investitori straini in Romania. Cat priveste desecretizarea raportului privatizarii BCR, Tariceanu vrea sa arate ca acest contract nu poate fi suspectat de malversatiuni. La sfarsitul anului 2005, firma austriaca Erste Bank a fost anuntata drept castigatoare a licitatiei pentru privatizarea celei mai mari banci romanesti. In urma acordului cu statul roman, Erste Bank a devenit proprietara unui pachet de 61,88% din actiunile Bancii Comerciale Romane, pachet pentru care a oferit suma de 3,75 miliarde de euro. Erste Bank a preluat controlul efectiv al BCR in toamna aceasta.

Deocamdata, statul a primit 2,2 miliarde de euro din suma datorata de austrieci. In paralel cu platile efectuate catre Romania, Erste Bank vrea sa achizitioneze si mai multe actiuni ale BCR. Banca austriaca a depus o oferta publica de cumparare a actiunilor detinute de salariatii bancii. Capitalul detinut de acestia se cifreaza la 8% din actiuni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.