Controversele aparute in ultimele zile cu privire la clauzele scandaloase din contractul de privatizare a Petrom au adus in discutie modul in care autoritatile au negociat cu investitorii straini. O scurta trecere in revista a principalelor momente controversate arata ca raspunsul este unul singur: prost. Pentru cetateni.

Statul roman si-a facut un obicei din a vinde societati ieftin. Printre multele exemple care se pot oferi exista Petrom - "perla coroanei" industriei romanesti, vinduta pe mai putini bani decit face prin clauze contractuale -, ARO Cimpulung, "maritata" cu un tepar "strategic", care a vindut bucati din ea, sau Republica, demontata si mutata la alta firma pe bucati.

Acestea, chiar daca mai vizibile, sint doar o mica parte a afacerilor proaste incheiate de statul roman.

OMV a scos banii pe Petrom

Cea mai mare intreprindere romaneasca a fost vinduta la 23 iulie 2004 austriecilor de la OMV cu 1,49 miliarde de euro. Aceasta doar teoretic, pentru ca practic austriecii au platit doar 669 de milioane de euro din acesti bani. Banii par multi. La vremea respectiva, privatizarea Petrom reprezenta, conform Guvernului, una dintre conditiile pentru aderarea la Uniunea Europeana, care nu a cerut insa ca investitorului sa i se faca nenumaratele favoruri facute de stat in numele UE.

Credit Suisse First Boston spune ca, in 2002, Petrom avea stocuri in valoare de 13.121 de miliarde de lei vechi, din care petrol de 9.505 miliarde de lei, materiale si marfuri de 3.016 miliarde, alte produse de 2.222 de miliarde si provizioane pentru stocuri de 1.623 de miliarde.

In 2003, Petrom avea 57.272 de angajati si era proprietara a 30,2 milioane de metri patrati de teren, din cei 89,9 de milioane folositi in total.

Pe linga ceea ce este la vedere, OMV a mai primit o serie de cadouri din partea statului roman, prin contractul de privatizare. Astfel, compania exploateaza gaze si titei romanesti foarte ieftin, pe care le vinde, apoi, la pretul pietei, insa are dreptul sa fixeze ce pret doreste.

Profitul net inregistrat de Petrom doar in primul semestru al acestui an a fost de 1,427 miliarde RON (403 milioane de euro). Dividendele care urmeaza sa fie platite OMV pentru acest semestru se ridica la circa 258 de milioane de euro, daca rata va fi aceeasi de anul trecut, de 52%. Pentru intregul an trecut, OMV a luat de la Petrom 106 milioane de euro din dividende si 234,4 milioane de euro din vinzarea statiilor sale din Balcani (178) catre Petrom. Practic, austriecii au scos din Petrom, deja, cu mult peste suma cu care au cumparat-o.

Printre cadourile catre OMV se afla pastrarea nivelului de impozitare neschimbat timp de 10 ani, pastrarea nivelului redeventelor foarte mici timp de 10 ani sau vinzarea (atunci cind doreste) a unor active importante precum rafinaria Arpechim, combinatul Doljchim, pina la 350 de statii de distributie sau zacamintul de la Suplacu de Barcau.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.