Una dintre cele mai solide probe in dosarul Zambaccian a furnizat-o chiar Adrian Nastase: in doua convorbiri, fostul premier isi recunostea faptele si formula un santaj la adresa principalului martor al acuzarii

Vineri, 10 martie 2006, ora 11.00. Octavian Cretu, director la grupul de firme Borsec, a primit un telefon cu totul neasteptat: secretara lui Adrian Nastase l-a invitat la Parlament pentru luni, 13 martie, pentru a purta o discutie cu presedintele Camerei Deputatilor. Octavian Cretu s-a speriat si s-a dus ata la DNA. Avea si de ce sa se sperie. Adrian Nastase era atunci in mijlocul unui urias scandal de presa, mostenirea matusii Tamara, si la inceputul unei anchete penale, in care era acuzat ca a primit mita numeroase bunuri din China de la o subordonata de-a sa, Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii.

Unul dintre invinuitii din dosar era un foarte bun prieten de-al lui Octavian Cretu, Ioan Paun, consulul Romaniei in China, la acel moment suspendat din functie. Acesta era acuzat ca s-a ocupat de cumpararea, ambalarea si expedierea in Romania a containerelor cu bunurile familiei Nastase. Pentru ca marfa fusese cumparata din bazaruri, fara acte, Ioan Paun a trimis in tara si facturi in alb, care ulterior au fost completate cu preturi mult subevaluate.

Bunurile si facturile in alb au ajuns la firma Vertcon Bacau, apartinind Irinei Jianu, care figura oficial ca importator. Pe linga taxe vamale mai mici, subevaluarea mai avea un scop: sa arate ca pentru "chinezarii" s-a cheltuit o suma mult mai mica decit cea reala, adica in jur de 100.000 de dolari, fata de cei 711.000 de dolari cheltuiti efectiv.

Ioan Paun se razgindeste

In momentul convocarii lui Cretu la Parlament, Ioan Paun daduse doua depozitii la DNA. In prima confirma spusele Irinei Jianu, ca aceasta ar fi cumparat chinezariile, si nu familia Nastase, cu aproximativ 100.000 de dolari. Cea de-a doua insa agrava mult situatia lui Adrian Nastase: suma a crescut la 500.000 de dolari, iar consulul a depus la dosar un inscris olograf de-al Danei Nastase, reprezentind una din listele de cumparaturi pe care diplomatul le avea de executat.

Totodata, Paun a declarat procurorilor ca, daca e lasat sa plece in China, poate aduce notele sale cu toate sumele pe care le-a primit si listele cu bunurile achizitionate. Ce l-a determinat pe Ioan Paun sa isi schimbe declaratiile se poate afla din discutiile purtate intre Adrian Nastase si Octavian Cretu la Parlament, inregistrate de acesta din urma la solicitarea procurorilor.

"A schimbat linia de ancheta"

"Domnu’ Cretu, trec direct la subiect. Stiu ca il cunoasteti foarte bine pe Paun". Asa a inceput Adrian Nastase conversatia care avea sa-i aduca, in dosar, si acuzatia de santaj. Si a continuat: "Problema e urmatoarea: Irina Jianu a adus niste containere pentru constructii si alte lucruri, nu stiu ce, din China. Ea spune ca ea a platit containerele. Iar Paun si-a schimbat declaratia si a spus ca de fapt sotia mea i-a dat banii, este vorba despre o suma mult mai mare, ca are un inventar complet pe fiecare obiect din fiecare container, schimbind complet linia de ancheta si chestiunea asta imi creeaza o problema de tip juridic".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.