O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, romanii vor putea calatori mai usor in strainatate. Lucru ce nu poate decat sa ne bucure. Insa nu trebuie sa uitam faptul ca, dincolo de facilitatile de care vom beneficia, va trebui sa respectam (de data aceasta pe bune!) cateva reguli de calatorie in Spatiul Schengen.

Pentru a usura accesul la informatii, Ministerul Administratiei si Internelor a editat "Ghidul cetatenilor romani in Uniunea Europeana", brosura ce contine informatii utile pentru orice persoana care doreste sa calatoreasca intr-un stat membru UE.

RECOMANDARI

"Libertatea de a calatori este de departe cel mai important dintre drepturile pe care le-am castigat prin aderarea la Uniunea Europeana", afirma ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, in cuvantul de deschidere transmis tuturor cetatenilor, viitori cititori ai ghidului. Lucrarea ofera atat recomandari cu caracter general pentru cetatenii romani care calatoresc in strainatate, conditiile de intrare in Spatiul Schengen, cat si informatii specifice pentru fiecare din principalele destinatii ale turistilor romani.

Din cuprinsul materialului persoanele interesate vor putea afla in ce consta dreptul de a circula liber pe teritoriul unui stat membru, documentele in baza carora pot calatori, precum si ce presupune dreptul la rezidenta (pana la 3 luni/ peste 3 luni/ permanenta).

De asemenea, sunt prezentate conditiile in care se pot deplasa minorii, cetateni romani, in strainatate si in ce imprejurari se poate restrictiona dreptul la libera circulatie/dreptul la rezistenta din motive de politica publica, securitate sau sanatate publica. Tiparit in 10.000 de exemplare, ghidul va fi pus la dispozitia cetatenilor prin intermediul structurilor subordonate MAI. Pentru o mai buna accesibilitate, ghidul este postat si pe site-ul ministerului, la adresa: www.mai.gov.ro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.