Omul de afaceri craiovean Dinel Staicu a fost trimis in judecata, ieri, de procurorii anticoruptie. Acuzat de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, Staicu va da socoteala in instanta alaturi de fostul presedinte al Bancii Internationale a Religiilor, Ion Popescu, unul dintre principalii denuntatori ai fostului consilier guvernamental Fanel Pavalache.

Ion Popescu, impreuna cu fostul director al Directiei de Creditare a BIR, Radian Raceala, si cu ex-seful Serviciului Creditare de la aceeasi banca, Viorica Dutu, sunt acuzati de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Conform anchetatorilor, in perioada iulie 1999 februarie 2000, Popescu, Raceala si Dutu au aprobat, contrar legii, cesiuni de creanta in valoare de aproape 107 miliarde de lei si credite in valoare de aproximativ 81 miliarde de lei catre 11 societati comerciale controlate de Dinel Staicu.

Creditele trebuiau returnate in rate, timp de 5 ani, desi documentatia depusa de Staicu la BIR era incompleta. In plus, banca nu a dispus o analiza a bonitatii clientilor si nici a posibilitatii rambursarii creditelor, a acceptat linii de credit pe 4 sau 5 ani, in loc de un an, si a admis garantii fictive. "De asemenea, la acordarea creditelor s-au incalcat si reglementari ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), prin care se interzicea creditarea societatilor pentru care nu putea fi efectuata analiza bonitatii si a posibilitatilor de rambursare", sustin procurorii DNA. Dinel Staicu a obtinut creditele si le-a folosit in interesul altor societati comerciale pe care le controla.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.