Institutul de Criminalistica a anuntat ieri o dotare spectaculoasa, de 12 milioane de euro, cu aparatura de ultima generatie, in vederea depistarii cit mai rapide a infractorilor. Aparatura din laboratorul de criminalistica va putea memora peste 25.000 de profiluri genetice si le va stoca intr-o baza de date care cuprinde toti recidivistii.

Printre dotarile noi se numara si asa-zisul sistem AFIS, care stocheaza amprentele si urmele de saliva ale infractorilor de orice fel. Apoi, prin comparatie, cei care isi dau o identitate falsa vor putea fi gasiti. Sistemul usureaza mult munca politistilor datorita bazei de date acumulate din anul 1996, de cind a fost achizitionat de Politia Romana, si pina in prezent, cind a putut fi aplicat dupa completarea aparaturii si dupa cursurile de specializare.

Deocamdata arhiva de date genetice este in faza incipienta si se gaseste doar la Institutul de Criminalistica din Capitala. Pina in anul 2008 astfel de biblioteci genetice vor exista in alte 52 de locatii din toata tara. Acum arhiva institutului poate fi accesata chiar dintr-o masina a politiei, dotata cu calculator performant conectata la baza de date si care este un mic laborator de investigatii mobil.